Avantajele de a fi mamă

Încă dinainte de a deveni mamă, se caută avantajele pe care le au acestea: de la Stat, de la angajator, avantajele generale. L-am lăsat pe Emil să se ocupe de aflarea lor, sincer.

Tot ce ştiu este că iniţial sunt 126 de zile de concediu pe care viitoarele mămici  şi-l pot lua înainte sau după naştere. Doctoriţa mea de familie m-a sfătuit să merg cât mai mult la serviciu, aşa că am preferat să merg până în săptămâna 38 pentru că:

 1. Acasă aveam prea mult timp liber şi mă apucau gândurile rele:
  • Oare bebe este bine?
  • Dar m-am trezit de 5 minute şi încă nu a mişcat!!
  • Eu ce fac acum, că am spălat, m-am uitat la două filme şi este de-abia 11 dimineaţa!!!
 2. Actele pentru indemnizaţia de la Stat se depun DUPĂ cele 126 de zile de concediu. Ceea ce înseamnă că, de când se depune până se primeşte va fi un decalaj, în care mamele nu primesc niciun sfanţ.

Pentru beneficiile de la stat trebuie să depui foarte multe acte, încă nu am ajuns la faimoasele ghişee. Îmi mai trebuie nu ştiu ce adeverinţă de la serviciu şi cum este departe rău (15 minute de mers pe jos… la valoarea mea…) am ales să mă bucur de Luca şi de blog, decât să merg până acolo. Deocamdată.

Am  o listă cu acte pe care a primit-o Emil:

Lista actelor pentru indemnizaţia de creştere copil

 • adeverinţa tip de la angajator
 • cererea de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului
 • buletinele părinţilor, copii şi originale
 • certificatul de naştere al copilului, copie şi original
 • certificatul de căsătorie, copie şi original
 • decizia de suspendare a contractului de muncă
 • dosar cu şină
 • codul IBAN, pentru cine vrea banii direct în cont (eu nu vreau să-l pândesc pe nenea poştaşu’ ca pensionarii, prefer să-mi fie viraţi direct în cont)

Cu toată hârţogăraia asta, mama se duce la instituţia din sectorul menţionat în buletinul ei. În cazul meu, eu am un sector în buletin şi Emil are alt sector, asta ca să înţelegi de ce am făcut specificaţia.

No, acum că am glumit destul, să trecem la lucruri mai serioase:

Alte avantaje pentru mamă

 • nu mai dă banii pe cosmetice: pur şi simplu nu are timp de machiaj – se grăbeşte prea tare fie să iasă pe afară cu copilul înainte să zbiere, fie să profite de minutele de libertate, când stă altcineva cu orăcăitoarea.
 • devine ambidextră: bebeluşul stă destul de mult în braţele mamei, aşa că ea va mânca atunci când apucă şi va tasta la telefon extrem de rapid cu ambele mâini. Eu am devenit expertă în a mânca inclusiv felul doi cu lingura ţinută în mâna stângă atunci când alăptez. Sau să tastez la mobil cu mâna stângă. Mâine, poimâine o să mă laud că scriu o poveste pe blog în 5 minute cu degetul mic de la orice picior.
 • are locuri speciale de parcat maşina când merge la cumpărături. Păcat că în primele luni bebeluşul nu are voie în locuri aglomerate, iar singurele locuri de genul ăsta sunt la mall-uri, unde ea nu apucă să meargă.
 • poate sta la televizor cât vrea de mult: fie alăptează de vreo 7 ori pe zi, fie încearcă să adoarmă copilul de vreo 12 ori pe zi.
 • are din nou timp să citească: asta dacă se mai poate concentra, în general mămicilor le pică ochii de somn.
 • poate merge la terasă în timpul zilei, când nu este aglomerat: asta dacă poate urca cu căruţul treptele inutile pe care le au TOATE restaurantele, cafenelele, terasele. Şi dacă îi plac apa plată şi cafeaua decofeinizată pentru că altceva nu are voie să bea. Pe căldură ceaiul nu merge, iar cafeaua decofeinizată fără frişcă, fără zahăr, nici chiar simplă, nu se găsește la toate terasele 🙂
 • nu trebuie să depună efort ca să slăbească: din moment ce mănâncă doar chestii fără sare şi fără zahăr, dintr-un număr limitat de alimente ca să nu aibă colici bebeluşul, îţi dai seama ce poftă de mâncare trebuie să aibă. În plus, copilul ia în greutate săptămânal, cine mai vrea la sală să tragă de fiare?

Eu cam atât am în minte, dar actualizez lista pe măsură ce primesc sugestii.

La final, le mulţumesc celor care mi-au spus ce să îmbunătăţesc, la prima postare.

PS1: Cristi, sper că am reuşit să fac o introducere mai bună, aşa cum mi-ai recomandat.

PS2: Marcel, ai prins încercarea de accent ardelenesc da?

PS3: Alexandrina, sper că e util.

PS4: Daniel, m-am înscris în grup, dar deocamdată nu am poze personale care să se potrivească.

PS5: Tony, mi-am făcut blog de mămică :))

One thought to “Avantajele de a fi mamă”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge