retete de prajituri fara zahar

O lună fără zahăr: reţete de prăjituri fără zahăr

Am acceptat o provocare: #SeptembrieFărăZahăr.

Numai bună poza pentru aşa ceva, nu-i aşa? :))

Iniţial am zis că este floare la ureche, până mi-am dat seama că trebuie să renunţ şi la miere. :)) Ideea campaniei este să susţină un stil de viaţă sănătos: fără zahăr, fără îndulcitori artificiali, fără miere. Dar cum eu n-aş fi eu dacă aş respecta regulile, nu renunţ la miere. Sunt şi eu mamă, mi-au mai rămas puţine plăceri.

În timpul sarcinii dna doctor mi-a spus s-o las mai moale cu dulciurile. Zis şi făcut, nu am cumpărat nimic dulce, aşteptam să îmi dea colegii de la serviciu :)) Şi Emil mă susţinea în iniţiativă, de câte ori îl rugam să îmi cumpere îngheţată cu caramel. Dar eu? EU nu am cumpărat dulciuri, am urmat sfaturile dnei doctor. Când îmi dădea altcineva acceptam politicos, mulţumeam, doar nu este frumos să refuzi, aşa-i?

Eeeeiii, dar lucrurile s-au schimbat când l-am născut pe Luca. ,,Las-o mai moale cu dulcele” s-a schimbat în “nimic dulce”. NIMIC! Nici din tortul de la botez nu am gustat. Nu că aş fi avut când… nici n-a venit bine tortul că s-a făcut ora mesei la Luca. Nema îngheţată. Foaaaarte rar câte o bombonică din cutiile de ciocolată primite cadou. Doar câte o linguriţă de miere dimineaţa în cafeaua decofeinizată. Acum înţelegi de ce nu pot renunţa la miere.

fara zahar
Sursa: Pinterest

 

Am găsit câteva reţete interesante în cartea Yummy, scrisă de Laura Adamache.

Deserturi fără zahăr:

Desert cu măr şi brânză de vaci
Ingrediente: 1 măr, 1 linguriţă suc de lămâie proaspăt, 30 g brânză de vaci, 1 linguriţă de miere

Curăţă mărul, taie-l în patru şi pune-l într-o crăticioară. Acoperă-l cu apă şi suc de lămâie, fierbe-l 10 min. sau până se înmoaie foarte bine. Scoate mărul şi lasă-l la scurs, să se răcească. Pasează-l cu o linguriţă, adaugă peste el mierea şi brânza de vaci. Pune-l la frigider 30 min., apoi este gata.

 

Budincă fără ou

Ingrediente: 250 ml lapte de vacă sau lapte de orez sau lapte praf, 25 g amidon de porumb, 1 lingură miere

Pune laptele într-o crăticioară. Separat pune amidonul într-o ceşcuţă; amestecă-l cu o lingură de lapte şi mierea, apoi pune-l în crăticioara cu lapte. Amestecă bine şi pune vasul pe aragaz, la foc foarte mic; amestecă până când budinca devine cremoasă. Opreşte aragazul, pune budinca în forme şi las-o să se răcească. O păstrezi la frigider. Este bună după ce se răceşte complet.

 

Desert cu caise

Ingrediente: 10 caise bine coapte (sau mere, pere, piersici, pepene galben – desigur, nu cumperi 10 pepeni galbeni!), 120 ml iaurt, 2 linguriţe de miere, 1/2 lămâie mică

Curăţă caisele, taie-le bucăţele şi pune-le în robot. Adaugă 60 ml iaurt, mierea şi sucul de lămâie, mixează până când obţii un piure fin. Pune crema în frigider 30 min. Înainte de masă adaugă deasupra iaurtul rămas.

 

Cremă de griş cu banane

Ingrediente: 200 ml lapte de vacă (sau formulă), 20 g griş, 1 banană, 15 g brânză de vaci

Pune laptele într-o crăticioară pe foc mic. Când a început să fiarbă, adaugă în ploaie grişul şi amestecă timp de câteva minute, până se îngroaşă. Curăţă banana, tai-o în felii potrivite şi fierbe-o la aburi pentru circa 10 min. Apoi o pasezi cu furculiţa. Amestecă piureul de banană cu grişul şi brânza de vaci bine scursă; pune totul într-un pahar, la frigider, timp de 30 de minute. Dacă vrei să îi îmbogăţeşti gustul poţi adăuga şi un biscuite sfărâmat în cremă.

 

Biscuiţi cu miere şi portocală

Ingrediente: 100 g făină, 25 g făină de porumb fină, 1 linguriţă praf de copt, 2 linguri de miere, 25 ml ulei de măsline, 25 ml apă, 1 linguriţă coajă de portocală (sau de lămâie).

Amestecă toate ingredientele solide într-un vas. Adaugă peste ele uleiul şi frământă până obţii un aluat sfărâmicios. Acum pune şi mierea, coaja de portocală rasă, apa, după care frământă iar până obţii un aluat compact şi omogen. Pe masa pudrată cu făină vei întinde aluatul într-o foaie de 0,4 cm şi vei decupa biscuiţii. Aşază-i într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, apoi pune-i în cuptorul preîncălzit la 180°C, 10 min. sau până când se rumenesc uşor.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge