
Sâmbătă am participat pentru prima dată la Digital Parents Talks, în stilul caracteristic după ce am născut: m-am îmbrăcat cu ce am găsit la îndemână pentru că eram în ditamai întârzieres de juma de oră, am luat maşina, am băgat gps-ul, m-am rătăcit, parcarea mi-a ieşit din a doua încercare şi în final am sunat un prieten, nefiind în stare să găsesc locaţia. Dar am ajuns, în cele din urmă, datorită lui Andrei Manea (artistu.ro) care a recuperat oaia rătăcită şi i-a făcut intrarea în comunitate 🙂
Îţi spun din start că am fost încântată. M-am reîntâlnit cu vechi colaboratori, cu bloggeri pe care îi citesc, spre marea mea încântare am aflat că şi alţii mă citesc :)) am cunoscut părinţi bloggeri şi ne-am împărtăşit experienţele, dar mai cu seamă am aflat lucruri noi. Ediţia a 8-a a fost despre branding personal, comunitate şi SEO.
În continuare îţi povestesc pe scurt ce ai ratat, ca să ştii şi să participi data viitoare. Le-ai ratat pe Diana Ghindă, Evelina Necula (Kinderpedia), Lavinia Pavel, Mămica urbană (Ana Nicolescu), Prinţesa Urbană (adică Ioana Chicet-Macoveiciuc)… sper că nu am uitat pe nimeni, dacă am făcut-o, îmi cer scuze. Actualizez imediat ce mi se atrage atenţia.
Foarte pe scurt, Digital Parents Talks, ediţia a 8-a:
Orice blogger, ar trebui să ia lucrurile în serios
Cine spune că bloggerii nu ar trebui să aibă cărţi de vizită? Ar trebui! Şi este la fel de important să facă o legătură cu site-ul: culori, font, logo, etc. Aşa se consolidează brandul: cu încredere, atenţie la detalii şi perseverenţă. Am mai auzit o chestie, care mi-a plăcut foarte mult: ,,brandul este comunicativ, nu guraliv”.
De ce sunt necesare elementele identificatorii (culoarea site-ului să se regăsească şi în celelalte instrumente de promovare, să nu se schimbe des culorile, stilul blogului, etc)? Pentru că asta caută cititorii, datorită elementelor ,,tipice blogului” regăsesc site-ul a doua oară, a treia oară, când vor să citească noi postări, până vor ajunge să ştie pe de rost cele mai importante informaţii de contact (nume, URL, conturi pe reţele sociale, etc). În acel moment traficul organic sau traficul din recomandări se va transforma în trafic direct. De brand ai nevoie pentru trafic direct şi trafic din recomandări, iar de SEO pentru trafic organic (din căutări).
Vorbind despre brand, a apărut întrebarea: ,,fac brand pe numele meu sau pe un pseudonim?” Depinde care este obiectivul pentru viitor. Un răspuns a fost că numele te ajută dacă scrii despre domeniul în care ai experienţă şi vrei să te ştie lumea pentru asta. Altă opinie a fost că faci faţă mai uşor în cazul unor reacţii negative dacă foloseşti pseudonim şi apoi începi un nou proiect. Totuşi, când ai succes şi începi alt proiect, ai grijă să faci legătura între proiectul nou şi brandul de succes.
De aceea este important să te gândeşti dinainte ce planuri de viitor ai cu site-ul tău, ce oportunităţi ar putea apărea, deoarece când faci rebranding, ai anumite pierderi. Dacă nu ştii încă soluţia cea mai bună, poţi cumpăra atât un URL cu pseudonim, cât şi unul cu numele tău, pe care îl redirecţionezi către primul.
Comunitatea din jurul blogului
Comunitatea din jurul blogului este şi ea foarte importantă. Se poate dovedi greuţ pentru un blogger să scrie şi să transmită exact ceea ce simte. De aceea ajută întâlnirile în care să interacţioneze cu comunitatea din jurul blogului. Pur şi simplu anunţă că merge în X loc la data de […], lansează invitaţia de întâlnire, iar cititorii interesaţi reacţionează.
Mi-a plăcut când s-a pus punctul pe ,,i” – ce face un blogger atunci când primeşte comentarii care nu sunt pe aceeaşi lungime de undă cu modul lui de gândire? În primul rând, nu se atacă şi nu o ia personal. O comunitate nu este automat întru totul de acord cu ce scrie bloggerul.
Am învăţat, de asemenea, că nu trebuie să fiu prea critică cu mine. Cea mai grozavă comparaţie a fost următoarea: ,,comunitatea este ca un copil, trebui să i se dea de mâncare din când în când”. Explicaţia este următoarea: chiar dacă nu scriu zilnic, să continui să fiu activă în comunitate, astfel încât cititorii să nu uite de mine. Nu ajută dacă scriu 5 articole pe blog într-o singură zi, dar o fac prost. Nu dă bine nici în comunitate, nu ajută nici SEO. Înainte de orice postare, ar trebui să se găsească răspunsul la următoarele întrebări: care este obiectivul postării, cui îi este adresată?
A fost şi o întrebare care mi-a atras atenţia în mod deosebit, cum se pot muta fanii de pe Facebook pe blog, pentru ca la un moment dat să se câştige suficient cât să se trăiască de pe urma blogului. Am fost implicată în multe proiecte (meritacitit.ro înainte să fie rebranduit, meritangajat.ro, etc) încât să pot spune că altfel se pune problema. Am auzit prima dată la Cristian China Birta şi o pot confirma: ,,Nu faci bani din blog, ci din businessul pe care îl construieşti în jurul blogului.” Blogul, conturile de pe reţelele sociale sunt doar nişte instrumente care ajută la atingerea obiectivelor.
În concluzie, merită să paticipi la Digital Parents Talks pentru că afli lucruri noi, asculţi experienţele altor bloggeri părinţi, socializezi, primeşti cadouri frumoase, te poţi remarca.
5 thoughts to “De ce Digital Parents Talks merită o atenţie deosebită”