Îţi spuneam pe la începutul lunii că urmează un eveniment dedicat taţilor, despre copii şi tehnologie. Micuţii habar nu au ce este tehnologia, cu ce se mănâncă, dar încearcă să copieze adulţii.
Cine a participat la Modern Dad’s Challenges (ediţia a 5-a) a aflat că ,,moderaţie” este cuvântul de bază în relaţia copil-tehnologie. Ne înconjurăm de device-uri şi aparate în ideea că vrem să ne facem viaţa mai uşoară, dar reuşim? Ca părinte, am obligaţia să conştientizez şi riscurile, nu doar beneficiile aduse de tehnologie. Conform Asociaţiei Americane de Pediatrie, copiii sub 1 an şi jumătate nu ar trebui să aibă deloc acces la TV. Aici recunosc că am trişat, mai ales când îi fac lui Luca aerosolii sau când îi tai unghiuţele.
Georgiana Roşculeţ, Psihoterapeut şi Coordonator programe educaţionale Ora de Net, a povestit la Modern Dad’s Challenges:
Vă invit să reflectaţi asupra propriei percepţii asupra rolului tehnologiei în viaţa dvs. şi în cea a copilului. Aceste perspective influenţează relaţia cu copilul dvs., determină atmosfera, calitatea spaţiului dintre voi chiar dacă nu le verbalizaţi. Cel mic are nevoie să îi creaţi contexte de învăţare şi să îi ghidaţi experienţa, dar şi să puneţi limite ferme şi predictibile. Sprijiniţi-l să aleagă cât mai conştient cum interaţionează cu dispozitivele tehnologice. Amintiţi-vă că dvs. sunteţi cel mai important model, vă priveşte, învaţă şi repetă. Cum se vede lumea prin ochii lui?
Pe platforma www.oradenet.ro puteţi descărca Ghidul Parenting în era digitală:
http://oradenet.salvaticopiii.ro/docs/Parenting_in_era_digitala.pdf
Lucia Radu-Şimota, Digital Learning Designer, le-a transmis taţilor următoarele:
,,Este important să fim informaţi şi să folosim tehnologia în avantajul nostru. Nu putem fugi de ea şi oricât de frică ne-ar fi uneori, să avem încredere că putem gestiona situaţia. Atât timp cât familia este liniştită, totul va fi bine”.
Fondatorul Kinderpedia, Daniel Rogoz, a povestit ce aplicaţii şi aparate a folosit pentru bebeluşul lui: aparat de gătit la aburi, aplicaţia care imită sunetul apei, al vântului şi al aspiratorului, etc. De fapt, a făcut chiar şi o demonstraţie a babymonitorului.
Cei care au participat au putut primi cadou de la Orange România un ceas Alcatel Kids Care Time, Magazinele Next au oferit un vocher de 500 lei, Cărţi cu Zumzet a dat cărţi Usborne, Octana Events care prestează servicii audio-video a făcut reduceri de 25%, Pure Shapes a oferit abonamante Xbody, Edenia – cărţi Master Chef, Clubul Yves Rocher – alte cinci premii.
Modern Dad’s Challenges este organizat de Frunzaresc.ro şi Creative Energy Corner.
Noi nu am folosit deloc tehnologia pana cand Sofia avea un an jumatate, poate chiar doi. Acum se uita din cand in cand cate 10-15 minute, dar nu mai mult. Mi se pare asa de usor sa devina captivati de ecran si sa nu mai vada ce e in jur, incat mi se pare periculos la o varsta asa de mica. Stiu ca sunt si alti copii care ignora televizorul deschis, dar Sofia nu e chiar asa – bine, daca ma uit la stiri, atentia ei clar va fi mai mica, dar oricum un copil de doi ani nu ar trebui sa se uite la stiri 🙂
Asa este, nici la filmele violente!
Pana intr-un an nu cred ca i-am dat tv sau youtube. Dupa, avea voie cate 5-10 minute pe ceas. F rar sarim timpul, dar se mai intampla. Mno, nimic nu e perfect dar important cred eu este ca suntem constienti ca nu e ok si ca dacem ceva in sensul acesta. Cred ca este un mare castig asta
Ai dreptate. De obicei las radioul pornit. Deci nu trisez des. Doar strictul necesar, ca sa zic asa. P