Curăţenia la mine
Eu funcţionez pe două principii:
- Nu te atinge de biroul meu dacă este dezordine. Pot găsi orice, atât timp cât nu muţi niciun obiect. La fel şi cu masa din bucătărie. Ţi-am mai povestit eu cum este cu spaţiul prea mare pentru femeie, într-o postare anterioară.
- Las biroul ordonat ca să poţi să mă ajuţi şi să ştergi praful de pe el. În general doar la serviciu am biroul ordonat, la sfârşit de program.
De mică aveam haos pe birou. Dar eu găseam orice aveam nevoie. Când nu găseam, însemna că cineva a umblat pe acolo. Şi frate-meu la fel. Mi se părea enervant când mi se cerea să-mi fac curat. Aşa că găsesc pomană curată studiile (vezi mai jos) care arată că lumea ar trebui să mă scutească atunci când vine vorba despre ordinea la locul meu de muncă. Ceea ce înseamnă că dacă vreau haos în bucătărie, las haos. La fel şi pe pantofar. La fel şi pe birou în sufragerie. La fel şi pe dulap în dormitor. La fel şi canapeaua din camera lui Luca.
Curăţenia la copii
Mă uit la mine. Mi s-a spus atât de multe ori când era mică să-mi fac curat pe birou, încât acum când sunt ,,la casa mea” ador să las dezordine în fiecare cameră, rând pe rând. Aşa că de ce să mă enervez în zadar, să-l chinui şi pe Luca, dacă oricum când va fi mare va face cum vrea el?
Cred că pe Luca o să-l las să aibă biroul aşa cum vrea el: fie ordinat, fie în dezordine. La varianta unu voi fi mândră de el şi lui Emil îi va fi uşor să şteargă praful. La varianta doi Luca îşi va face singur curat, problema lui cum, doar să nu văd praf şi gunoi. De asta nu va avea birou până nu va fi în stare să-şi facă ordine şi curăţenie, conform regulilor minime de igienă. Am găsit pe net nişte seturi de curăţenie pentru copii şi din descrierea produselor am văzut că vârsta minimă este de 3 ani: mătură, mop, aspirator pe baterii, cârpă de praf, etc. Bine, încă nu ştiu dacă o să-i cumpăr ceva atât de complex, dar voi încerca să-l învăţ de mic câteva reguli.
Curăţenia la adulţi
Insist că nu este obligatorie. Şi studiile o demonstrează 🙂 Cercetătoarea Kathleen Vohs a condus un studiu, împreună cu colegii ei de la Universitatea din Minnesota, în care a analizat oameni cu haos pe birou şi oameni cu un spaţiu de lucru ordonat. Foarte pe scurt:
Adulţii care au un spaţiu de lucru ordonat nu fac ilegalităţi, sunt generoşi, mănâncă sănătos, preferă lucrurile convenţionale şi siguranţa.
Adulţii care au un spaţiu de lucru dezordonat au idei interesante, sunt creativi, aleg să testeze lucruri noi, merg la risc uneori.
Un spaţiu de lucru curat îi încurajează pe adulţi să facă activităţile care li se cer.
Nu este rău nici să fii un adult cu birou curat, nici un adult cu haos pe birou. Dacă mai ai timp, uită-te la acest video cu 45 de birouri/spaţii de lucru ale unor genii:
Sursa studiu: Association for Psychological Science
Sursa foto: Pixabay
Confirm cu biroul ordonat = prefer conventionalele si siguranta 🙂
Elena Munteanu a publicat recent…Ai jucării de donat? Le primesc cu drag!
🙂 yeeee
A doua confirmare ca cercetatorii nu au lucrat degeaba 😀