Sunt familii în care ea îşi doreşte mai mult copilul (cel mai adesea), altele în care amândoi îşi doresc un bebe (cazul ideal) şi mai rar în care el îşi doreşte cel mai mult copilul. Am văzut recent filmul ,,Cândva eram cool”. Îl recomand. Nu îţi povestesc nimic, pur şi simplu uită-te la el.
Cine credeţi că este tatăl bebeluşului în poza de mai sus?
Răspuns corect: în ziua de azi, oricare dintre cei trei poate fi.
Conform unui studiu realizat de Dr. Michael Eisenberg de la Stanford University School of Medicine, vârsta la care americanii devin taţi este din ce în ce mai mare. Din 1972 până în 2015 a crescut de la 27,4 ani la 30,9 (Sursa: CNN).
Un fermier român din Vrancea a devenit tată la 80 de ani (Sursa: Adevărul).
Alt studiu interesant: În România, femeile au un nivel mai ridicat de educaţie decât bărbaţii: 60% din totalul absolvenţilor de studii superioare sunt femei. (Sursa: Maramedia)
În 2016, rata de ocupare a unui loc de muncă pentru femeile cu copii a fost de 65%, anunţă INS.
Nu sunt de acord că mama trebuie să aibă grijă de copil, nici că mama înţelege mai bine copilul, etc. Dă-mi voie să îţi explic. La primul copil, nici mama, nici tatăl, nu ştiu nimic. Zero barat. Din moment ce amândoi pornesc din acelaşi punct, mi se pare de bun simţ ca amândoi să aibă grijă de copil în mod egal, pe cât este posibil. Pentru că amândoi au conceput copilul, indiferent cine şi-a dorit mai mult odrasla. Există cursuri la care pot participa ambii părinţi, de prin săptămâna 32 de sarcină. Dacă se obţine certificatul de participare, tatăl are dreptul la 3 săptămâni de concediu. Dacă mama se întoarce mai repede la muncă, tatăl are dreptul la o lună de concediu. Se primeşte şi un stimulent de inserţie, dacă mama se întoarce mai devreme. Parentingul poate fi distractiv, dacă se stabilesc regulile din primele luni ale sarcinii.
Reguli pentru taţi:
Mamele au dreptul la timp liber, în afara casei, încă din prima zi de externare din maternitate. Chit că este vorba de 10 minute de mers până la magazin. Dacă mama preferă să citească o carte, să facă o baie, să vadă un timp, nu înseamnă că tatăl trebuie s-o perturbe pentru tot felul de lucruri banale. Pauza este pauză.
Mamele nu sunt singurele care schimbă scutece.
Mamele nu sunt singurele care pot hrăni copilul.
Mamele nu sunt singurele care adorm copilul.
Mamele nu sunt singurele care gătesc.
Mamele nu sunt singurele care fac treburi gospodăreşti.
Şi serviciul mamelor este la fel de important ca serviciul taţilor.
Mamele nu sunt sigurele care merg cu copilul la doctor.
Mamele nu sunt singurele care stau acasă atunci când copilul este bolnav.
Mamele nu sunt singurele care aplică tratamentul copilului.
Reguli pentru mame
Taţii au dreptul la mici lucruri de care beneficiau înainte de sarcină: masaj, ieşit în oraş, complimente când fac un lucru bun etc.
Reguli pentru ambii părinţi
Să nu asculte prea mult ce zic alţii. Ce era valabil acu’ 20 de ani POATE nu mai este valabil acum şi îţi spun de ce: mediul nu mai este acelaşi, mâncarea nu mai este la fel, medicamentele se mai schimbă, serviciile s-au îmbunătăţit, etc. Ce este valabil pentru un copil nu este obligatoriu valabil pentru altul. Cel mai bun sfat pe care l-am primit a fost să îmi urmez instinctul. Când nu am ştiut dacă vreun lucru este bun sau rău, am întrebat pe cine am considerat eu de cuviinţă: doctorul 1, doctorul 2 ca să verific doctorul 1, alţi recenţi părinţi ca să testez ambii doctori, doctorul 3 ca să îi testez pe toţi cei anteriori.
Şi acum să îţi mai zic o chestie: în condiţiile în care mamele nu mai au voie să mănânce orice, inevitabil ele stau mai mult cu copiii, mamele renunţă vicii şi tabieturi, mi s-ar părea nesimţirea de pe lume ca taţii să nu ţină cont de regulile pe care le stabilesc de comun acord încă dinainte de naştere şi care oricum sunt de bun simţ.
Sursa foto: Pixabay
Da, e bine sa ai dinainte in minte niste reguli, pentru ca odata aparut bebe, totul s-ar putea sa fie coplesitor. Imi place ca militezi pentru o implicare echitabila-, desi parerea mea este ca cel putin in primele luni, mama va fi clar mai prinsa in toate (mai ales daca alapteaza). De multe ori insa, aceasta distribuire echitabila a sarcinilor este imposibila, insa este bine ca parintii sa aiba de la inceput asteptari realiste si sa incerce sa compenseze atunci cand pot (exemplu daca tatal lucreaza pana seara tarziu, poate petrece mai mult timp cu copilul in weekend etc).
Eu am profitat la maxim de cele 3 saptamani libere pe care le-a avut sotul (daca tatal participa la cursurile de puericultura isi poate lua 3 saptamani). Apoi a venit greul cateva saptamani, apoi obisnuinta. Regulile chiar m-au ajutat, desi intr-adevar nu s-au respectat mereu. Ideea e ca daca se vrea, se poate. Mai ales mama trebuie sa vrea 🙂 si sa tina cu dintii de ele :)))