camera copilului

Ce trebuie să conţină camera copilului

M-am gândit că ar fi util să prezint pentru viitoarele mămici cum am amenajat noi camera lui Luca. De fapt, când am cumpărat apartamentul, în mare, camera era mobilată (cu roşu!). Ca să fie şi ceva ,,de băiat”, i-am făcut un perete albastru. Deci Luca este stelist 🙂 De când ne-am mutat până acum (10 luni), nu am schimbat nimic în camera lui:

  • pătuţ
  • canapea
  • dulap pentru hăinuţe
  • dulap pentru jucării, scutece, troller, cutii de jucării, batista bebeluşului, batista bebeluşului de rezervă :)) aparatul de aerosoli, etc. Aşa încerc (inutil) să menţin o oarecare curăţenie în camera copilului.
  • veioză cu luminiţe colorate
  • lustră cu model (animăluţ, gâze, maşinuţă, lună, soare, nu contează, haios să fie) şi becuri „chioare”
  • staţie meteo care să îmi arate temperatura din cameră, umiditatea, ora, temperatura de afară
  • umidificator
  • draperii
  • covor
  • radio
  • cameră video (cu senzori de mișcare și infraroșu) pe trepied ca s-o rotesc spre pat sau spre spaţiul de joacă şi eu să stau fără stres în altă cameră, să-mi fac treaba. O altă variantă ar fi cu un alt telefon conectat la wifi, iar copilul ar fi monitorizat prin aplicația Dormi – Baby monitor – mulțumesc Livia de pont!

Pătuţ de bebeluş cu plasă sau cu grilaj de lemn?

Prefer de 1000 de ori pătuţul cu plasă decât un pătuţ de bebe cu grilaj. Când eram cu Luca în spital, dormea într-unul cu grilaj şi se tot foia, băga mânuţele sau picioruşele printre grilaje, uneori nu le mai putea scotea, plângea, etc. O soluţie ar fi fost să pun pernuţe, dar unii consideră că sunt periculoase dacă vine copilul cu capul în ele, când doarme. Şi Luca doarme în 80% din cazuri cu capul în peretele de plasă 🙂

Canapea extensibilă sau pat în care să doarmă când va creşte?

Nu ştiu ce va fi când va creşte. Acum avem canapea extensibilă şi m-am bucurat pentru că atunci când alăptam aveam la îndemână, pe braţul plat aş canapelei, picăturile de colici şi gaze, şerveţele, baveţică, tot ce îmi trebuia. Acum am căniţa cu apă, picăturile de nas, etc. În plus, lui Luca îi place să se întindă şi să îşi ia singur jucăriile de pe spătarul canapelei. Când avem mai mulţi musafiri, putem să dormim cu el în cameră. Când va creşte şi va avea copii musafiri, nu se vor înghesui într-un pat.

Staţie meteo pentru camera bebeluşului

Nu i-am văzut utilitatea până nu a răcit Luca prima dată. Este important ca în camera copilului să fie 22-23 de grade şi o umiditate de 50%. Bine, dacă ar fi după doctori, ar trebui să menţin ploaia în camera lui, dar în fine. Apoi, înainte să ies pe afară, mă interesează temperatura reală, nu aia pe care o arată internetul, de la staţia meteo din afara Bucureştiului, la umbră.

Perdele sau draperii pentru camera copilului

Draperiile sunt arhisuficiente. Perdelele sunt doar ceva adiţional în care să se strâgă praful. Unii mai spun să nu fie lungi, că se poate sufoca copilul, cred ca este puţin tras de păr scenariul ăsta. Bate soarele când copilul se joacă pe jos sau când trebuie să doarmă? Pac – tragi draperia atât cât trebuie. Dacă mai este şi colorată, cu atât mai fain.

Covor pentru camera copilului

Bebeluşii pun des capul jos, Luca gustă tot: jucăriile, piciorul meu, covorul. În primul rând ne-a interesat unul care să nu ţină scame şi mult praf. Apoi ne-a interesat ca spatele lui să nu zgârie parchetul a cărui întreţinere (de calitate ca să nu scârţâie) costă de te îndoaie. Obligatoriu şi antiderapant. Apoi ne-a interesat ca atunci când Luca o să cadă pe spate, să nu fie prea dureros. Şi să fie haios colorat ca să-l atragă. Este o pufoşenie din nylon (cred), fără fire înalte sau rigide, este ca o păturică gigantică pufoasă frumos colorată. Deci nu acril, nu lână. Cred că şi cele din poliester sau sintetice sunt ok. Nu ştiu, dar eu aş sta numai în picioare goale pe ăsta al lui Luca, mi-aş mângâia obrazul de el, mi-aş gâdila degetele mici de la mâinile mari :))

Ce fel de muzică  la radio este bună pentru copii

Am luat un radio cu USB. Când se joacă singur în cameră, îi las pornit radioul pe un post pentru copii. Când vreau să adoarmă, îi pornesc muzica de pe USB, ceva gen Secret Garden sau irlandenză, poate clasică, radio dacă este emisiunea de seară, etc. În bucătărie ascultăm la radio rock, pop, ştiri şi nelipsitul post de radio pentru copii.

 

Am preferat ca masa de înfăşat şi toate cosmeticele pentru copii să le ţin în baie, pentru că îl spăl la funduleţ după fiecare schimbare de scutec şi am avut tot felul de peripeţii cu pişu în zbor, căcuţă cât dublu greutatea lui, acolo este cădiţa, respectiv scaunul de băiţă, etc. Cu alte cuvinte, este cel mai uşor de curăţat şi copilul şi dezastrul din încăpere.

Ce îmi lipseşte din camera lui şi încă nu realizez?

Camera bebe

Alte surse foto: pixabay

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge