cum se fac copiii

Ce le spunem copiilor când cresc mari?

Vine copilul la tine şi întreabă de miri ce. Aparent, ca să scapi ușor, spui o poveste, inventezi ceva,  copilul are la ce visa și toată lumea este fericită. Dar ce faci când el crește? Cum le răspunzi copiilor la întrebările delicate? Inventezi sau spui adevărul. Şi ce înţeleg de fapt ăştia mici?

Să îți explic prin propriul exemplu:

Eram prin clasa I, cred și sper. Ne întreabă învățătoarea ce fac păsările călătoare iarna și când se întorc la noi. Alexandra noastră, mândră și încrezătoare, ridică două dește și spre norocul ei este aleasă să răspundă: ,,păsările călătoare zboară în țările calde și când este iarnă acolo este vară la noi, aşa că se întorc păsările”. Nu are rost să spun reacţia celor din jur şi cum m-am simţit eu.

Spre marele meu noroc, biologia am învăţat-o după 11 ani şi niciun profesor nu a întrebat cum sunt făcuţi copiii. Cum ar fi fost să ridic iar două deşte şi să spun: bebeluşii sunt aduşi de barză. Am văzut eu filmul cu Păcală.

O altă fază dubioasă a fost când un coleg de clasă, clasele primare sper, vorbea de muzică şi posturi de radio, iar eu nu îmi pusesem niciodată problema să ascult muzică nouă, vreun post de radio, ascultam doar casete cu muzică din telenovele, casetele alor mei, poveşti, în bucătărie era eternul Romantic FM şi la TV, când vine vorba de posturi de muzică, era VH1. Hotărâtă, am ajuns acasă, am căutat o listă cu posturi de radio româneşti şi, neştiind ce să aleg, am ales unul cu sigla delfin. Nu mai ştiu cum se numeşte, dar m-a ajutat prietenul Goagle: Radio Contact. Primul post de radio ales de mine. Nu-l căuta că nu mai există.

Nu pot spune că aştept cu nerăbdare întrebările lui Luca, dar pot spune că m-am pregătit. L-am cumpărat pe Puradel Pişpirel. O să încerc să nu cresc un copil pudic. Ceea ce îmi aduce aminte de postarea asta care m-a făcut să râd cu lacrimi, dar Alex are dreptate. Nu o să-mi fie uşor, dar hei… o să fac tot ce pot.

Mă întreb cum s-au descurcat alţi părinţi cu copii puţin mai mari ca Luca. Abordările sunt diferite de la o generaţia la alta. Cred.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge