Este o rețetă genială cu raci și pești. Se numește bouillabaise. Îți spun din start că nu am găsit pe piață toate ingredientele gen fenicul, dar tot a ieșit gustoasă. Mai jos găsești rețeta pentru 6 porții, originală (în paranteză ce am schimbat eu) :
2 kg diferiți pești (am luat fileuri)
10 crabi mici (am găsit doar raci)
2 cepe tocate (am pus doar 1)
3 căței de usturoi tocați
Partea albă de la 2 fire de praz, tocată
1 tijă de țelină tocată (am folosit apio)
1 bulb fenicul, tocat mărunt (nu am găsit)
3 roșii decojite și tăiate cubulețe
1 crenguță de cimbru
3-4 fire pătrunjel
1 foaie de dafin
2-3 filamente de șofran
Sare
Piper
Ulei de măsline
Ingrediente pentru sos rouille
Miezul de la o felie de pâine
3 căței de usturoi zdrobiți
1 ardei iute roșu tocat mărunt (eu am găsit doar ardei iute verde)
1 gălbenuș
Ulei de măsline
Sare
Boia iute
1 baghetă tăiată felii și băgată la cuptor (eu am făcut crutoane din pâine normală)
Mod de preparare:
Cureți peștii, tai capetele și cozile, îi tranșezi. Toci mărunt 1 ceapă, 1 cățel de usturoi, țelina, prazul, pe care le sotezi vreo 4 minute în 100 ml ulei. Pui sare, piper, adaugi cozile și capetele peștilor, acoperi cu apă și lași să clocotească 20 minute. Strecoară supa rezultată.
Într-o oală mare, rumenește puțin în vreo 3 linguri de ulei 1 ceapă, 2 căţei de usturoi şi feniculul. Apoi toarnă supa strecurată, adaugă roşiile şi mirodeniile pe care le vei lega înainte cu o aţă. Adaugă bucăţile de peşte, crabii bine spălaţi şi şofranul. Fierbe totul vreo 10 minute la foc viu.
Sosul îl prepari astfel: înmoaie miezul de pâine cu supă, stoarce-l, freacă-l cu usturoi şi ardei iute. Adaugă gălbenuşul, apoi treptat uleiul, cum faci de obicei la maioneză.
Scoate crabii şi peştii pe un platou fierbinte, pune supa în supieră, serveşte-le imediat, împreună cu sos şi felii de pâine prăjită.
Am găsit reţeta în cartea ,,Peşte şi fructe de mare”, care cuprinde 85 de reţete savuroase de Ioana Irimiea.