reteta paine fumoasa fara zahar fara aparat

Reţetă rapidă de pâine pufoasă fără zahăr şi fără aparat

În ideea că nu am mai făcut demult haos în bucătărie, m-am gândit să iau una dintre cărţile mele de reţete şi să încerc ceva nou. A venit rândul pâinii şi am acceptat provocarea, din moment ce mai aveam puţină ciorbă de curcan pe fund 😀 Părea ceva relativ uşor de gătit, cu pauze lungi între etape, special pentru mamele care trebuie să dea mereu atenţie bebeluşilor. Pâinea este fără zahăr. Mi-a plăcut că nu am avut nevoie de vreun aparat de pâine.

Reţetă rapidă de pâine pufoasă

Ingrediente:

200ml lapte

500g făină

1 gălbenuş

2 ouă

50ml ulei (la final am realizat că este cam mult ulei faţă de restul cantităţilor; apropo, am folosit ulei de măsline)

1 linguriţă rasă de sare

10g drojdie uscată (am găsit la magazin pliculeţ de 7g şi a fost suficient)

Susan sau mac

Instrucţiuni de preparare

Încălzeşte laptele şi adaugă drojdia; amestecă bine până se dizolvă, apoi lasă combinaţia să stea vreo 10 minute la loc călduţ, ca să devină spumoasă.

Pune  făina într-un bol mare, adaugă sarea şi amestecă lejer cu mâna. Apoi fă o adâncitură în făină unde pui laptele cu drojdia, ouăle şi amestecă uşor totul. Mai adaugă, uleiul şi începi să frămânţi aluatul vreo 10 minute, până devine elastic şi suplu. Unge un bol cu ulei, pune aluatul, acoperă cu folie de plastic şi lasă-l să crească până îşi dublează volumul, adică vreo 40 minute.

Acum start la manevrat aluatul: pune-l pe blatul de lucru, aplatizează-l, împarte-l în două, apoi fiecare jumătate în trei părţi egale. Rulează cele şase bucăţi în şnururi subţiri de vreo 40cm, cuplează-le trei câte trei şi împleteşte-le, unindu-le la capete – în final vor ieşi două pâini. Tapetează o tavă cu hârtie de copt, pune pâinea, acoper-o cu folie alimentară ca să nu facă crustă şi las-o să dospească până îşi dublează volumul, adică vreo 20 minute.

Înainte de a pune tava în cuptorul preîncălzit la 180°C, dă la o parte folia de plastic şi unge pâinile cu gălbenuşul de ou (bătut cu puţină apă). Lasă tava în cuptor vreo 30 minute.

Este una dintre reţetele Jamilei, am cumpărat mai demult cartea Jamila Cuisine – cele mai iubite reţete.  Am mâncat acum vreo 3 ore din pâine, încă mai trăiesc 😀 Încearcă şi tu reţeta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge