serviciu mara tamas

Serviciul mamei: când şi unde să te întorci?

Este minunat să ai copii, cu toate provocările care vin odată cu ei. Prietena mea Mara Tamaş are o dulceaţă de fetiţă (Minerva) şi urma să se întoarcă la muncă vara asta. Doar că lucrurile nu sunt mereu ideale şi o să vezi de ce. Între timp, o las pe Mara  să se prezinte:

Eu, mamă corporatistă, niciodată casnică, tot timpul pe tocuri, pe scuter , după 14 ani de corporaţie, suport şi vânzări, am stat cu Minerva acasă aproape 2 ani. Şi aş mai sta încă 100. Mi-a plăcut (încă îmi place). De fapt mi-a plăcut este puţin zis, am adorat fiecare zi pe care am stat-o acasă cu ea, chiar dacă nu avem nici bonă şi nici bunici aici. Este minunat.

Cică să faci copii, că este frumos şi după doi ani să te întorci la serviciu. La care serviciu mai exact? Nu toată lumea este la fel de norocoasă ca mine. De fapt, în aproape doi ani, la Mara la serviciu s-au produs multe schimbări şi nu este una dintre puţinele mămici care se confruntă cu aşa ceva:

Lucram în departamentul de vânzări de software, baze de date MySQL pentru America de Nord. Între timp, s-a desfiinţat echipa în care lucram, foştii colegi s-au împărţit pe la alte departamente, alte firme, nu a mai ramas nimic din ce aveam când am plecat în concediu.

 Să creşti un copil nu este chiar floare la ureche şi cu siguranţă ai nevoie de resurse. Iar când te întorci la serviciu, din start cresc cheltuielile: transport, masă, servicii de îngrijire copil (chiar şi o creşă de stat costă ceva, să nu mă iei cu „du-te la stat, ca sunt servicii bune şi acolo”. Or fi, dar nu moca). Ce a făcut Mara când a aflat vestea cea bună „legată de serviciu”? Povesteşte chiar ea:

Să mă gândesc ce alte opţiuni mai am…

Pentru că am zis că poate mă reprofilez, în urmă cu un an am făcut un curs de 1 an de zile pentru  pregătirea personalului didactic, să pot preda….slabe şanse pentru că la şcoli particulare mi se oferea un salariu din care nu cred că pot să îmi iau un parfum şi o pereche de pantofi de piele.

Varianta a doua, a fost să caut posturi de asistent medical generalist…dar pentru că nu vreau şi nu pot să fac ture de spital am căutat particulari, cabinete. O altă experienţă dezamăgitoare atât ca program, cerinţe, salariu.

Ce oferă piaţa muncii mămicilor? Sectorul vânzări, educaţie, sănătate, nu sunt singurele care pun bariere mămicilor dedicate de doi ani copiilor. Realitatea este aşa:

Cam sumbră. Site-urile de joburi consacrate au posturi de entry level şi/sau necalificate sau foarte specializate. Linkedin-ul este mai variat, dar sunt foarte multe poziţii specializate de IT, hardware etc, la care nu mă pot califica.

Per total, vom vedea unde mă vor duce paşii (ca să nu mă panichez să cred că am vârsta la care nu mă mai vrea nicio corporaţie).

 

CV-ul Marei este disponibil pe Linkedin aici. Ştii vreun job vacant?

2 thoughts to “Serviciul mamei: când şi unde să te întorci?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge