Ca orice oameni normali, ne pregăteam de vacanţa de Sf. Maria. Creşa se închidea de pe 15 august până în septembrie, pe 12 am hotărât să nu îl mai ducem pe Luca. Visam (a se înţelege totul era organizat, rezervat şi făceam bagajul) la o reuniune de familie şi apoi continuarea vacanţei la Bran.
Nebunia a început în noaptea dintre 13 şi 14 august. Evident, anularea gratuită trecuse de mult la ambele locaţii. Pa bani de rochiţe, oricum nu le (su)port. Dar îmi permit să menţionez vila cu administrator foarte drăguţ care a acceptat să anuleze gratuit, deşi trecuse perioada de graţie, ca să zic aşa: Vila Carpathia, din Bran. Sper să ajung cât de curând şi în locaţia asta.
În sfârşit, să continui. Aşa cum ţi-ai dat seama deja, Luca al meu a făcut boala mână gură picior. Şi eu. Nici Emil nu a scăpat fără urmări.
Boala mână gură picior – simptome la copii
Luca nu a putut dormi de durere de burtică. Apoi au început să apară bubiţe. La fund, între degetele de la picioare, aparent o iritaţie. Sunt şi eu om, o dată nu l-am spălat la fund, mi-am zis că este o mică iritaţie. Care s-a transformat într-o iritaţie horror. Bubiţe pe tălpi – e clar, colocatarii noştri l-au muşcat de picioare – avem furnici – multe. Apoi a apărut febra. Nu ştiu la cât ar fi ajuns, dar la 38,5 i-am dat Nurofen. Nu a fost nevoie de altceva, 6-8 ore nu aveam probleme. Dar cum rămâne cu iritaţia? Durerea de burtică? Avea şi roşu în gât. De ce revine febra? Fuga la doctor! După control, diagnosticul a fost boala mână gură picior.
Ce să faci în perioada de izolare cât ţine boala mână gură picior – nu ai voie afară
Ce poţi să faci cât ai energie? Să distragi copilul de la dureri de burtică şi de la mâncărimi. Cum? Uite aşa:
- am colorat cu creioanele (nu acuarele, nu cu carioci, ultimul lucru de care ai nevoie este să faci slalom printre bube ca să ştergi culoarea);
- ne-am jucat cu plastinilină (mulţumim Matei, Lili, Titi);
- am alergat unul după altul prin toată casa: prinde şi dă o îmbrăţişare; (îţi spun de acum că dacă îmi urmezi exemplul, te joci cu focul. Eu m-am ars, dar a meritat)
- am dansat;
- am cântat (Luca nu le face simultan, deci, na, idei diferite de a omorî timpul);
- am construit diferite lucruri din piese gen Lego, în special macarale. (mulţumim Alex, Cristina şi Adi – Luca nu se mai satură de ele);
- am citit cărticele;
- am făcut puzzle;
- ne-am jucat cu maşinuţe;
- şi de ce să te mint – contrar tuturor recomandărilor doctorilor… ne-am uitat la desene până nu am mai putut. În special filmuleţe cu Luca. Şi Bubu. Luca e terminat după Bubu.
Tratamentul primit de Luca
- regim alimentar cu evitarea alimentelor care fermentează (fructe şi legume crude), am scos din schemă şi alimentele grase;
- isoprinosine sirop
- diardep
- smectrical
- sun lyte
- protectis
- xyzal (dar na, Luca al meu e alergic)
- spasmodep
- aplicaţii locale cu violet de genţiană
- aplicaţii locale cu cicabio
Doctorul a zis să stea doar în camera lui. Naiva… cum să închizi o zgâtie ca Luca? :))) Şi dacă-l vedeai dat cu violet de genţiană :))) era ca un viţel Milka. Lucru confirmat când zicea ,,tata mov” :)))
Sau o altă fază care se va dovedi dureroasă a fost când şi-a lovit degetul, l-a pupat singur şi plin de scuipinol l-a dat să îl pup şi eu, cu ochii plini de lacrimi, mari ca de pisoi. Cum să îl refuz? :)))) Să sughiţe o singură dată cine l-a învăţat (scuze mami, în apărarea mea am zis o singură dată :D)
Boala mână gură picior – simptome la adulţi
Emil a scăpat relativ uşor: a avut o mare durere de de cap, l-am lăsat să doarmă, apoi şi-a revenit. Mă rog, s-a stricat şi la stomac, dar i-a trecut repede fără efort (pastile adică).
Eu în schimb… he he he… la mine o fost o adevărată poveste: a început cu o mare durere de cap, o presiune gigantică, de abia mă puteam scula din pat. Apoi a venit febra, cu frisoane. În prima zi nurofenul nu a făcut faţă, la 2 ore am suplimentat cu Paracetamol. Ştiind prin ce a trecut Luca cu burtica, am luat în avans Gastrocynesine – e homeopat, nu avea cum să strice. Apoi a venit durerea de gât. Zici că aveam un fierăstrău în gât, nu alta. Mi-au apărut şi câteva bubiţe pe palme. Aş putea jura că şi pe burtă, dar pot la fel de bine să fie coşuri. Şi pe picioare 1 sau două, dar pot fi fire sub piele. Cică adulţii nu fac pete. Aşa zic Emil şi colegul Adi – cine sunt eu să îi contrazic… aaaa…. just de owner of my body?! Şi adulţii pot face pete!!!! Şi sunt enervante!!! Durerea de gât mi-a trecut cu pastilele de supt Fluend Extreme (mulţumesc mami şi tati).
Lăsând tot răul la o parte şi omiţând că greul a picat pe Emil, trebuie să spun că a fost grozav. M-am jucat cu Luca, am realizat că spune clar noi cuvinte şi că nu îl mai pot fraieri. Ţine minte tot şi aşteaptă. Aşteaptă să vină ce i-ai promis. Să nu care cumva să spui maşină, Bubu, banană, aspirator sau mâncare că s-a activat.
Cât despre mine… ei bine, o zi jumate am stat la pat, dar a fost grozav: am dormit cum nu am mai dormit demult şi am făcut un maraton de filme grozav. De fapt, de episoade, mă chinui să termin serialul Cum am cunoscut-o pe mama voastră. Şi am încercat noi reţeţete, de-abia aştept să ţi le prezint aici pe blog.
Revenim în societate când ne trec bubele. Paaaa!
Buna ziua, cat timp ati administrat isoprinosine? Ati continuat cu el si in urmatoarele 2 luni? Multumesc
Buna Ala,
Isoprinosine i se da in general intre 7-10 zile. In functie de starea de sanatate si de varsta copilului, pediatrul decide. Da, au fost cazuri cand a prelungit cu 10 zile/luna timp de inca 2 luni, parte dintr-o schema de tratament, in combinatie cu alte medicamente.