Când mi-a spus Sofia că se lansează primul Centru de Siguranţă Auto Copii, am zis că este musai să merg, mai ales că a menţionat şi ceva activităţi pentru copii. Şi când am auzit că este lângă mine, la magazinul Erfi, am zis că este de neratat. Am aflat multe lucruri noi şi îmi pare rău că nu am avut cunoştinţele astea acum 2 ani jumate.
Alice Mitu, Expert Siguranţa Auto Copii şi General Manager la Erfi.ro, ne-a făcut să înţelegem că scaunul auto pentru copii nu se cumpără doar pentru a evita o amendă. Şi nici pentru că este albastru şi am băieţel. Şi nu doar isofixul este important, aşa cum credeam eu. Iar faptul că scaunul se poate înclina mai mult sau mai puţin nu este un avantaj în cazul în care copilul doarme într-o poziţie care poate duce la asfixie poziţională. Ce este asta? Mi-a explicat Alice:
Asfixia poziţională apare atunci când copilul nu este fixat corect în scaun, iar capul, sau chiar partea superioară a trunchiului sunt aplecate în faţă, afectând astfel respiraţia. Atunci când corpul copilului este aplecat în faţă, toată greutatea acestuia este împinsă înainte, ceea ce înseamnă că expansiunea cutiei toracice nu se poate face corect, iar diafragmul nu mai poate funcţiona, respiraţia devenind astfel dificilă. În plus, traheea se poate astupa în acest caz, ceea ce contribuie la procesul de asfixie. Acest incident afectează în mod special bebeluşii prematuri, bebeluşii cu greutate mică la naştere, bebeluşii cu probleme respiratorii sau cei cu tonus muscular scăzut.
Ce mi s-a părut super tare la Centrul de Siguranţă Auto
Pentru doar 30 lei orice (viitor) părinte beneficiază de consultanţă pentru alegerea, montarea şi curăţarea scaunului auto pentru copii. Cei care cumpără scaunul auto de la Erfi/Centrul de Siguranţă auto beneficiază gratuit de consiliere. Deci părinţii află la consiliere dacă li se potriveşte achiziţia, care sunt riscurile care apar dacă scaunul este nepotrivit:
Riscurile cele mai importante în cazul montării unui scaun nepotrivit sunt: catapultarea copilului de pe banchetă în cazul unei frânări bruşte prin desprinderea scaunului de pe bază (eveniment produs în cazul scaunelor montate Forward-Facing), risc de strivire a copilului în impact lateral sau frontal într-un scaun care nu a fost testat în teste de impact, Asfixia Pozitionala (risc produs în cazul în care scaunul nu oferă o poziţie fiziologică pentru copil – există cazuri de deces prin asfixie poziţională nu doar la bebeluşi, dar şi la copii mai mari de 1,5 ani).
Programul Centrului este de luni până vineri de la 10 – 18, dar se poate merge şi în sâmbăta de la 9 – 13. Oricum, ar trebui sunat înainte, ca să nu fie mulţi părinţi deodată: 0771.799.314. Adresa Centrului de Siguranţă auto este Splaiul Unirii Nr. 47, sector 3, Bucureşti.
Mi se pare fain că poţi şi închiria un scaun de copii, dacă locuieşti în străinătate şi vii în vizită, de exemplu. La mine ar fi fost util să ştiu când am dus maşina în service de două ori într-o lună. Nu am mai avut chef să mut scaunul de pe o maşină pe alta, aşa că am cumpărat un înălţător. Am aflat acum că nu a fost un lucru prea deştept, pentru înălţător este recomandat să aibă copilul 112 cm. Standardul vechi era în kilograme (15), dar acum se măsoară înălţimea, după standardul nou.
Un alt lucru super tare este că Centrul de Siguranţă Auto Copii are un parteneriat cu Academia Titi Aur. Vlad Marinescu ne-a povestit la eveniment că organizează cursuri care durează o zi, în care îi învaţă pe părinţi ce să facă dacă sunt implicaţi într-un accident (cursul are parte teoretică şi practică) şi multe alte lucruri utile. Lansarea are loc la începutul lui octombrie, iar înscrierile se fac direct pe site-ul academiei.
Scaun auto pentru copii forward sau rear facing? (cu faţa sau spatele la sensul de mers)
Am aflat că l-am pus pe Luca să stea în scaun forward facing cam devreme. Este recomandat ca un copil să stea rear facing până la 4 ani. Eu nu am procedat prea bine, am aflat acum la Centrul de Siguranţă Auto Copii. M-am grăbit să „îl întorc” ca să ajung mai uşor la el când conduc singură şi ca să vadă mai bine ce se petrece în jur, să stea potolit. Deşi, soluţia era logică şi la îndemână, nu mi-a trecut prin minte până nu mi-a zis Alice de ea:
Pentru părinţii ce spun că nu pot monitoriza copilul dacă scaunul este montat cu spatele la sensul de mers, recomandarea este să achiziţioneze o oglindă specială pentru Rear-Facing, oglindă care le permite să conducă liniştiţi, observând permanent ce face copilaşul pe bancheta din spate.
Bine-bine, dar atunci când copiii sunt mici-mici-de-tot, eu am auzit de la colegii de serviciu că se poate pune foarte bine scoica şi în faţă, pe scaunul din dreapta, de lângă şofer. Şi aici m-a luminat din nou Alice:
Scaunele pot fi montate şi pe scaunul dreapta faţă (dacă nu există o altă soluţie – deşi nu este ideal), cu condiţia ca airbagul frontal să fie dezactivat, iar scaunul pasagerului să fie împins cât mai mult în spate şi fiind atenţi ca scaunul copilului să nu ne împiedice să vedem oglinda din dreapta (care ne este extrem de utilă la schimbarea benzii de exemplu).
A fost o perioadă când mă confruntam cu altă problemă: Şmecherul de Luca îşi scotea centurile ca să tragă de uşă, să deschidă geamul, să se prindă de mânerul de deasupra uşii. Îl vedeam în oglindă, întâi apărea un zâmbet ştrengăresc pe mutriţă, apoi ieşea din centuri. De ce? Pentru că deşteapta de mine nu vroia să se simtă copilul încleştat. Greşit, am aflat de la Alice:
Poziţionarea corectă a centurilor înseamnă că acestea să fie poziţionate, în cazul montajului cu spatele la sensul de mers cu 2 cm sub nivelul umerilor, iar în cazul montajului cu fata la sensul de mers cu 2 cm deasupra umerilor, să nu fie răsucite sau tensionate şi să nu rămână spaţiu mai mare de un deget între centurile scaunului şi corpul copilului (să fie bine strânse).
Cum se curăţă scaunul auto pentru copii
De ce să mint, de manevrarea scaunului auto pentru copii se ocupă Emil. Deci când am vorbit la plural sau singular mai sus, în cazul scaunului nostru, mă refeream de fapt la soţ. Şi mereu îl văd cu mâinile zdrelite după ce (de)montează scaunul auto pentru copii. Plus că am stricat şi maşina de spălat când am curăţat ultima dată scaunul. În sfârşit, complicaţii, frustrări, nervi, bube. Când soluţia este relativ uşoară, dată bineînţeles de Alice Mitu:
Pentru curăţare, recomandarea noastră este să filmaţi procesul prin care desfaceţi husele şi inserturile scaunului, pentru a le repoziţiona corect ulterior. De regulă, spălarea se poate face manual sau la maşină la 30 grade, fără stoarcere şi fără a folosi balsam de rufe sau înălbitori (pentru a nu afecta ţesătura). Evident, ideal ar fi să fie consultat înainte manualul scaunului pentru a vedea dacă sunt recomandări speciale de curăţare (anumiţi producători pot folosi materiale care necesită o anumită întreţinere, iar curăţarea este bine să se facă conform instrucţiunilor pentru a nu afecta performanţa scaunului şi garanţia produsului).
Astea sunt doar câteva detalii, dar consilierea de la Centrul de Siguranţă Auto Copii constă în multe lucruri complexe şi recomand oricărui părinte să dea o tură pe acolo şi să pună toate întrebările pe care le are în minte. Aşa va afla inclusiv la ce nu s-a gândit. 🙂 30 lei, pe bune, în comparaţie cu lucrurile esenţiale şi chiar vitale pentru copil, nu se compară. Zic şi eu….