Săptămâna asta am participat la Modern Dads 15, organizat la Impact Hub Universitate. Așa cum mă așteptam, a fost grozav. Și o să îți povestesc în mare ce ai fi putut afla dacă veneai și tu. Ca să nu mai zic de cadourile faine de la Lidl, Sano și Nestle.
Relația dintre frați
Andreea Ștefiuc (psiholog clinician, psihoterapeut, consilier cu formare în psihologia cuplului, copilului, familiei și adultului) a povestit foarte frumos cum să pregătești copilul pentru apariția unui frățior sau a unei surioare, cum să gestionezi conflictele viitoare ș.a.m.d.
Am aflat că este bine să îi spui copilului cât mai devreme că se va mări familia. Dacă faci al doilea copil pentru că iubești copiii și îți place experiența, minunat – fix asta să îi explici copilului. Pe de altă parte, dacă faci al doilea copil ca să îi fie primului mai ușor, mai bine inventezi altă poveste frumoasă pentru că este un dar pe care nu l-a cerut; hai să fim sinceri, nu se vor înțelege bine mereu, se vor certa și vor apărea frustrări. Nu vrei ca de la o vârstă fragedă să creadă că are o responsabilitate în plus, nu? Adică trebuie să găsești o modalitate de a le „normaliza” sentimentele. „Este în regulă să simți asta” bla bla bla.
Un alt lucru important este să nu li se pună etichete copiilor, nici pozitive, nici negative. Mai curajos, mai introvertit, mai puturos, etc. Ce-o sã spunã ãia mici? Păi dacã el este așa, eu sunt opusul, nu?
Gestionarea conflictelor
Când apare un conflict, trebuie oprit imediat. Dacă nu știm de la cine a pornit cearta și cine are dreptate, atunci îi punem să povestească, pe rând. Cel mai probabil vor fi versiuni diferite, dar simplul fapt că sunt ascultați, ajută. Când sunt mai mari îi putem întreba ce soluții propun ca să nu se mai certe în viitor. Cel care a greșit trebuie să înțeleagă că vor fi consecințe. Sub nicio formă pedeapsa nu va consta în privarea de timp petrecut împreună, altfel va simți că îți pierde iubirea.
Relația de cuplu
Apoi a venit rândul lui Raul Lupaș să ne povestescă despre relația de cuplu. Raul este psiholog clinician și psihoterapeut la Mind Education Health și Școala pentru Cuplu. S-ar putea să simți o responsabilitate uriașă când o să afli că relația de cuplu influențează direct copilul, mai mult chiar, o s-o ia ca model.
Ce este o relație de cuplu sănătoasă? Una în care nevoile fiecăruia nu se pierd.
Mi-a plăcut următoarea teorie: când avem o situație dificilă sau un conflict, să rezumăm discuția la 20 de minute (nefragmentate), iar discuția să nu aibă loc atunci când sentimentele sunt explodate; nici înainte de somn, altfel începem să pierdem resurse. În ceea ce privește feedbackul, dacă dăm unul negativ, măcar să contrabalansăm și cu apreciere și recunoștință.
Am mai aflat că masculinitatea băiețeilor începe sã se dezvolte pe la 9 ani. Esre important să le permitem exprimarea sentimentelor într-un spațiu de siguranță. Așa se evită teama de abandon, sentimentul că nu este suficient de bun, că doar dacă îndeplinește standarde înalte este acceptat, etc.
Pot povesti o grămadă, dar mai bine îți zic că vor urma două interviuri mișto, stai pe aproape.
Închei cu un sfat, de la mine pentru tine: nu lăsa indiferența să pună stăpânire pe relația ta, lucru valabil cu privire la partener, copil, prieten, familie sau altă rudă. Pentru că indiferența doare cel mai tare. Poate cauza o durere în suflet, un sentiment de neputință, o decădere greu de reparat. Dar nu imposibil 🙂
2 thoughts to “Modern Dads 15: relația dintre frați și cea de cuplu”