Am fost săptămâna asta la un eveniment organizat de Social Moms, numit Farfuria la control. S-a pus accent pe diversificare, moment peste care noi am trecut acum mult timp şi despre care am povestit deja: Diversificarea la 6 luni.
La eveniment au povestit experienţele lor Tily Niculae (actriţă, mamă, blogger tilyniculae.eu, autoare a cărţii „Reţete SOFIsticate), Denisa Ene (mamă şi food blogger cuciresellajoaca.ro), Alina Cîţă – Ţibrea (mamă şi food blogger sunt mamica.ro).
Organizatorii au spus că vor publica prezentările speakerilor pe pagina evenimentului, aşa că nu are rost să mai povestesc eu. Aşteaptă că vor fi apărea. Toate au fost grozave, dar Tily a avut o prestaţie demenţială. Mi-a plăcut atât de mult, încât i-am cumpărat şi cartea, de abia aştept să mi-o aducă nenea curieru’.
O să îţi prezint în schimb cum a fost sesiunea de întrebări şi răspunsuri: de-men-ţi-a-lă! :)))) Pentru că Denisa şi Alina mi s-au părut mai soft, în timp ce Tily părea să aibă mai mult abordarea mea. În sfârşit, concluziile ar fi următoarele:
Poţi începe diversificarea dacă nu are dinţişori copilul?
Da, poţi. Bebeii pot rupe chiar şi cu gingiile, de asta trebuie să fim atenţi, alimentele să fie moi, să nu se înece cu ele.
Copilul nu acceptă bucăţi mai mari, pare că se îneacă cu ele
La faza asta m-am distrat grozav. Era un tătic, săracul, care se plângea că al său copil de 11 luni, cum prinde în mâncarea pasată o bucăţică mai mare, cum se îneacă, pare să vomite, o dă afară imediat. Alina era de părere că reflexul de vomă apare pentru că nu a început autodiversificarea la 6 luni. Dacă scuipă bucăţelele, înseamnă că le poate gestiona. Deci încet-încet, părinţii trebuie să facă trecerea de la pasat la bucăţele, copilul obişnuindu-se în timp.
Ei bine, atunci a intervenit Tily :))) Copilul este un mic smecheraş şi părinţii nu trebuie să se lase fentaţi. Îi este lene să mestece şi ar trebui să treacă direct la bucăţele, să se renunţe la mâncarea pasată. În sfârşit, orice povesteşte Tily e fain de ascultat, doar e actriţă, are un nu ştiu cum să-i spun care îţi dă o notă de optimism şi înţelegi că este în regulă, nu trebuie să te stresezi prea mult, copiii cresc oricum.
Nu o să moară de foame copilul.
Cred că toţi copiii fac fiţe la mâncare. Ideea unanimă este că nu trebuie să le dai alternative. Copiii tind să testeze constant limitele. Spre deosebire de sugari, care cer mâncare din instinct, copiii nu cer un anumit aliment pentru că simt ei că are nevoie corpul de aşa ceva.
Apoi, dacă ăştia mici îşi revin după o problemă la stomăcel (rotavirus, diaree, enterocolită, etc) şi nu vor să mănânce, nu ar trebui să se insiste. Sau poate refuză doar un anumit aliment în această perioadă. Este în regulă, se va răzgândi ulterior şi-l va mânca din nou. Sunt situaţii când copiii mănâncă un anumit aliment şi după un timp nu vor să mai pună gura pe el. Este în regulă şi aşa, trebuie respectată alegerea lor, dar nu trebuie să li se permită să refuze o masă întreagă. Un aliment, treacă-meargă, dar o masă întreagă…
Ei bine, s-au povestit multe, a fost interesant, îţi recomand să urmăreşti astfel de evenimente şi să participi. Fie afli lucruri noi, fie îţi confirmi nişte teorii. Oricum, te distrezi 🙂
2 thoughts to “Farfuria la control, eveniment Social Moms”