Aveam o grămadă de idei pentru articolul ăsta: despre alimente, cum ce să înlocuieşti ce nu găseşti în magazin, cum să le combini, cum să comunicăm cu cei dragi în perioada asta, cum să facem să nu anchilozăm de tot, câte şi mai câte, dar nu am reuşit nimic, cu o persoană specializată în domeniu. Din mai multe motive. Aşa că o să îţi povestesc ce fac eu, cum gândesc eu, cum greşesc eu 🙂
Pregătiri de Paşte, chiar dacă stăm acasă din cauza COVID-19
Oricum nu sunt eu mare gospodină, aşa că nu o să mă dau peste cap. Am cumpărat un cozonac şi drob. Şi am luat un borcan nou de muştar, că pe ultimul îl deschisesem cu vreo 6 luni în urmă şi mi-a fost teamă să mai gust din el. Am fost tentată să îl rog pe Emil să guste puţin, totuşi. M-am abţinut.
Morcovi pentru iepuraş avem. Până vine el cu cadourile, ne duelăm ca nişte adevăraţi jedi, facem karaoke şi… ştii ce? Poate că iepuraşului nici măcar nu îi este foame, cred că îi ronţăim noi. 😀
Am prins puţin miel, deci o să pregătesc reţeta pe care ţi-o prezint mai jos. Nu o să fac ciorbă-nu-ştiu-de-care-tradiţională-de-Paşte. Voi încerca să respect regula de când eram gravidă: nu combin proteinele cu carbohidraţii. Deci cel mai probabil friptura va fi servită cu salată 😀 Evit şi pâinea, pe cât posibil. Şi ronţăielile făinoase.
Reţetă cu carne de miel de Paşte
Coaste condimentate de miel
Am găsit reţeta în cartea „Bucătăria la îndemâna oricui”, colecţia gastronomică de la House of Guides PG. Atenţie, reţeta presupune să le laşi la marinat peste noapte, în frigider.
Ingrediente pentru prepararea coastelor de miel de Paşte
6 linguri ulei de măsline
1 set coaste de miel
2 căţei de usturoi
1 ceapă
1 linguriţă de verdeţuri proaspăt tocate
hasmaţuchi
rozmarin, măghiran, cimbru, salvie
piper
sare
Instrucţiuni
Usturoiul şi ceapa se curăţă, apoi se toacă mărunt. Le amestecăm într-un bol uscat cu ierburile, sarea şi piperul.
Se taie şi coastele în cotlete, se crestează ca să nu se încovoieze. Se ung cu marinata de ierburi şi se lasă la frigider, peste noapte. A doua zi se scot din frigider şi se lasă la scurs, fără să se arunce marinata.
Se pun coastele pe grătar pentru aprox. 7 minute, timp în care se întorc mereu şi se stropesc cu marinata rămasă. Cică se servesc cu cartofi copţi în folie sau cu baghetă. Personal, mă gândesc doar la o salată. O să văd.
Vopsirea ouălelor de Paşte
Nu ştiu cum să fac cu ouăle. Ştiu că se vopsesc joia sau sâmbătă. Voi vopsi cât să mâncăm maxim două zile. Luca doar una. Cred că voi vopsi azi câteva şi sâmbătă, ca să nu fie vechi, să îi pot da lui Luca un ou. Oricum, după ziua de azi cred că o să mă bată zilnic la cap să vopsim ouă. De abia aştept să văd cum pronunţă 😀 Am pregătit materialele de vopsit 😀 Vopsea de ouă, 3 tipuri de acuarele, ruj, ojă, eye liner, soare, nori, lună, steluţe, animăluţe, ochi, marker subţire, 2 tipuri de lipici, sclipici, cred că le-am enumerat pe toate.
În ceea ce priveşte viaţa înainte şi după Paşte, păi, să îţi povestesc:
Micul dejun în vremuri cu COVID-19
În continuare cumpăr tot ce pot online. Personal, nu am mai fost într-un magazin/farmacie din martie. Cum în majoritatea cazurilor transportul costă sau este gratuit la comenzi mari, cumpăr mai multe produse de-odată. Aşa că lui Luca îi dau la micul dejun brânzică cu legume, în primele zile de la livrare, totul fiind proaspăt. Apoi, până la următoarea livrare, îi dau cereale. Dacă ar fi după el, ar mânca DOAR cereale. Dar în fine. Noi doi ăştia mari mâncăm şi telemea desfăcută de 3 zile, sau pâine care expiră fix în ziua respectivă, o roşie mai moale, un castravete curăţat de coajă. Înţelegi ideea.
Dacă nu mi s-a livrat comanda înainte de următoarea masă a lui Luca şi nu am pâine potrivită pentru el, ca să nu zic altceva, îi fac mămăligă sau îi dau pufuleţi. Este mare fan al pufuleţilor.
Cum evit depresia din cauza izolării la domiciliu în vremuri cu coronavirus
Îmi amintesc zilnic trei lucruri pozitive, chiar dacă sunt aceleaşi din ziua precentă. Mă gândesc că suntem norocoşi, putea fi mai rău. Vorbesc mai des cu cei dragi, sau mă rog, cu o parte dintre ei, cu care pot. Încerc să fiu un model pentru cei din jur şi să le fur zâmbete. Mă hrănesc cu buna lor dispoziţie.
În fiecare zi încerc să fac lucruri noi, să am altă abordare, caut idei pe net, mă inspir de la alţii. Mereu reţetă nouă, ruj diferit, prins părul diferit, lucruri mărunte făcute diferit. Exerciţii făcute diferit pentru că şi sportul ajută. Uite, mă inspiram de la Liana, Psiholog-psihoterapeut & Instructor la Fresh-Club Sală Aerobic şi Fitness: oferă sfaturi despre nutriţie, sport, etc. Are postări foarte faine pe Facebook, care te vor inspira. Pe pagina lor vei găsi video-uri cu exerciţii pentru toată lumea: bărbaţi, femei, iubitori de zumba, aerobic, pilates 🙂 Dacă înainte, când ieşeam zilnic din casă, reumatologul îmi spunea că ajută chiar şi minim 15 minute de sport pe zi (exerciţiile de care aveam eu nevoie, desigur), acum Liana explică de ce avem nevoie de o oră pe zi. Ne mişcăm mult mai puţin, stând mai mult în casă, deci avem nevoie de mai multă mişcare. Şi ne mai sfătuieşte să învăţăm lucruri noi, acum că avem timp.
Ei bine, pentru mine asta cu timpul nu este prea adevărată. Pentru că înainte Luca mânca de 5 ori/zi la creşă, învăţa acolo diverse lucruri, se juca afară în curtea creşei. Acum face asta acasă, unde stai niţel – că mai am şi un job la care trebuie să lucrez. Şi mai am şi treburi casnice. Şi mâncarea nu se face singură. Deci tot vreo 10-15 minute pe zi pentru sport îmi rămân zilnic, dar respect pe cât pot zilele în care Liana face Pilates live pe Facebook. Şi cele 10-15 minute de sport cu Denisa mă fac să mă simt genial. Şi mi-e dor şi de Sorin, când ne întâmpina la recepţie cu „Bună seara, bine ai venit. Ce mai faci?”. Şi Fontana, nu o uit nici pe ea. 😀
Cât timp sunt mega ocupată îmi este uşor. Mă concentrez pe sarcinile de la serviciu, pe a-l ţine ocupat pe Luca, fac meniuri, spăl, calc, mai bag şi câte un film, încă nu am terminat volumul 3 din Jocurile foamei 😀
Dar recunosc că seara îmi este mai greu. Sunt obosită, planul pentru doua zi este făcut, atunci îmi zboară gândul la viaţa dinainte de COVID-19: la ieşitul în parcuri, la mersul la sală, la mersul la serviciu şi la pauzele de cafea, la prânzul cu colegii, la şedinţe, la întâlnirile cu ai mei, la mersul la munte, la mersul în vizită, la mersul la Galaţi, câte, câte şi mai câte. Uneori mai am atâtica să dau înapoi, să sun pe oricine să spun că-mi vreau viaţa dinainte cum era, că poate exagerez, poate, poate, poate, poate, câte şi mai câte. Dar apoi îmi aduc aminte că sunt mai bună de atât, că nu vreau să creez panică, nu vreau să las un gust amar nimănui. Sunt mai puternică de atât. Nu vreau să fiu o fire slabă şi ştiu că a doua zi voi începe o nouă zi, cu noi provocări. Şi chiar aşa este, deşi pare greu de crezut, din moment ce stăm în casă. Şi tu găseşti o doză gigantică de putere dacă o cauţi: ai putere, răbdare, optimism, va fi bine. Cât timp nu îţi permiţi să te gândeşti la lucruri triste. Poţi face orice vrei acasă, ce nu ai face în mod obişnuit că nu ai timp. Dă în mintea copiilor, este super haios.
Exagerez că nu merg la magazin? Că nu vizitez pe nimeni? Sper să nu. Cel puţin aşa zic la radio şi TV. Sper să merite.
Asta este povestea mea 🙂
Ce să îţi urez de Paşte? Cum treaba asta cu sănătatea a devenit o loterie şi eu nu joc la loterie, îţi urez un Paşte cu multă răbdare, multă comunicare cu toţi cei dragi, de la distanţă, voie bună şi optimism.
Aminteşte-ţi: Paştele nu este despre mâncare, nu este despre a-i sufla altuia în ceafă, de a da o îmbrăţişare sau un pupic. Nu este nici despre cadouri. Paştele este mai mult decât toate astea şi putem fi împreună, de la distanţă. Să ne vedem cu bine.
Paşte fericit!