Nu am mai apucat să scriu pentru că 1. a fost perioada Paştelui mega aglomerată, 2. iepurele mi-a adus cadou un puzzle de 1000 de piese. Mi-a luat fix o săptămână să-l termin, ocupându-mă de el mai mult seara între 8 şi 12. A fost grozavă toată experienţa: înarmarea cu răbdare, explicarea copilului să nu amestece piesele, enervarea când nu găseam o piesă, toate emoţiile şi la final victoria. Nu am mai făcut puzzle dinainte să nasc (puzzle-urile de 6-10 piese ale lui Luca nu se pun, da?) şi m-am bucurat foarte tare că am reuşit, crezând că acest hobby nu îşi mai are locul odată cu venirea copilului şi toate rolurile pe care le am (mamă, soţie, angajat, bla-bla-bla). În sfârşit, l-am terminat şi m-am gândit să scriu despre asta. Să te încurajez să nu renunţi la hobby-uri demult lăsate în urmă doar pentru că tu crezi că nu mai ai timp. Şi ca să nu fie o postare cu 5 rânduri, dă-mi voie să îţi mai povestesc ceva rapid:
Beneficii pentru adulţi şi copii aduse de rezolvarea puzzle-urilor
Beneficii aduse de puzzle pentru adulţi
- îţi ţine mintea ocupată şi mai uiţi de grijile de zi cu zi;
- dezvolţi abilităţi cognitive, de cercetare, concentrare, etc.;
- îţi îmbunătăţeşti IQ-ul;
- creşti productivitatea.
Beneficii aduse de puzzle pentru copii
- ajuţi copilul să îşi dezvolte vocabularul spaţial când îi spui roteşte piesa, întoarce, deasupra, la stânga, la dreapta, etc.;
- învaţă să numere şi că există secvenţe: prima piesă, a doua piesa, una după alta, una lânga alta, grup de trei, etc.;
- dezvoltă abilităţi de rezolvare a problemelor;
- îşi dezvoltă perseverenţa şi învaţă să îşi gestioneze emoţiile: dacă nu rezolvă uşor puzzle-ul se poate confrunta cu frustrare, pe care învaţă să o gestioneze, învaţă despre răbdare şi la sfârşit, când rezolvă puzzle-ul, se bucură de victorie şi de faptul că a obţinut-o cu propriile puteri.
Surse: how2become.com, illinoisearlylearning.org
One thought to “Ce beneficii ai dacă faci puzzle, ca adult sau copil”