somn copil

Cum a afectat pandemia somnul copilului

Mă trezesc, dau snooze sau mă scol din pat bombănind. Mă gândeam zilele astea… Odată ce am ajuns adult, a dispărut plăcerea supărării de dimineaţă, nu mai ţip că eu vreau să dorm, nu mai am maimuţoi după care să alerg pentru că animăluţul din mâinile părinţilor vrea să se spele pe dinţi şi eu vreau să mă întorc înapoi în pat să dorm cu el. Sau mă rog… treaba cu „maimuţoiul” şi cu dormitul este discutabilă. Înţelegi tu, s-a dus luxul de a mă culca pe jos dimineaţa, în semn de protest, pe hol, în baie sau oriunde nimeresc, nu mă cară nimeni în braţe ca să se roage de mine să fac pişu. Offff, trăiesc degeaba.

Lăsând gluma la o parte, să ştii că este normal să nu sari de fund în sus de bucurie (lucru valabil şi pentru cei din jurul tău) că lucrurile încep să se întoarcă la normal, că poate trebuie să te trezeşti mai de dimineaţă, etc.

În primul rând, s-a schimbat ora de somn. Când copiii stăteau acasă, în ultima perioadă, se culcau cu aproape o oră mai târziu în timpul săptămânii, comparativ cu 2018, conform unui studiu realizat în China, de către un profesor de la Universitatea de Medicină din Zunyi (Sursa: NY Times). Deci este normal să lipsească cheful la trezirea de dimineaţă.

În al doilea rând, pentru multe persoane, pandemia a provocat depresie, iar depresia nu se manifestă la fel de la un om la altul. Poate cauza lipsa concentrării, stare de oboseală, nesiguranţă, singurătate, apetit crescut, cantităţi de alcool mai mari, etc. Cel puţin aşa arată nişte studii prezentate de National Geographic. Articolul către care am pus link mai spune că acele persoane care au menţinut comunicarea cu cei din jur au fost mai puţin predipuse la astfel de reacţii negative. Mă rog, articolul cu pricina spune multe lucruri negative, dar esenţialul cu adevărat util este la sfârşit.

Pe lângă reluarea legăturilor cu cei din jur (presupunând că nu s-a întâmplat deja asta), când ne îngrijorează noile schimbări, studiul spune că putem face următoarele lucruri care să ne ajute să gestionăm emoţiile:

  • meditaţie zilnică
  • plimbare în natură (cred că se pune şi plimbarea în parc sau pe lângă nişte copaci pe trotuar dacă nu ai acces la un parc sau o pădure, ceva, important este să ieşi din casă/curte)
  • mişcare/sport
  • 7 h de somn/noapte
  • dieta sănătoasă
  • comunicare cu alte persoane, nu ştiri, nu social media

Până la urmă, este important de ştiut că nu suntem singuri şi că este foarte-foarte-foarte-foarte posibil ca şi alte persoane să simtă la fel. Şi este ok cât timp vorbim despre asta şi încercăm să avem un stil de viaţă sănătos. Iar copiii au mare nevoie de suport pentru noile schimbări, înapoi la şcoală, revenirea la vechea rutină ajustată acum cu reguli mai stricte de igienă, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge