Am scris anul trecut despre 33 de lucruri învăţate în 33 de ani. Şi nu m-am răzgândit în privinţa niciunei idei. Aşa că provocarea a fost şi mai mare să găsesc alte 34 de lucruri pe care le consider ca fiind adevărate. Sună cam aşa:
- Nu orice este în trenduri se potriveşte proiectelor la care lucrez. Am scris despre trenduri aici şi aici, chiar şi aici. Ideea este că dacă în trenduri de design apare auriul, nu înseamnă că merge în bannere pentru anunţuri imobiliare, de exemplu – excepţie probabil dacă vând vreun palat cu multe turnuleţe prin vreun sat din România.
- Tot în materie de trenduri şi postări, dacă nu public zilnic materiale atunci nu ţin cont de Google Trends din ultimele 24h pe ţară, mai degrabă de Pinterest, de exemplu. Sau ţin cont de studii recente, ideal locale, dacă targetul este România.
- Este bine să creez content universal valabil, nu ştiri.
- În campaniile importante nu fac design in-house (adică eu), mai bine cer ajutorul unei agenţii ca să creez materiale faine, făcute de profesionişti.
- Nu sunt savvy într-o anumită materie până nu îmi iau o certificare sau vreun test LinkedIn.
- Decât să nu învăţ nimic nou pentru că nu obţin o diplomă, mai bine caut conferinţe, workshop-uri, seminarii online gratuite.
- O schimbare de succes înseamnă să fiu activă în cercurile unde vreau să evoluez.
- Nu postez acelaşi lucru pe toate reţelele sociale. Am target diferit, deci măcar textul îl schimb pe ici, pe colo. Chiar şi când dau share în diverse locuri pe aceeaşi reţea socială, schimb textul.
- Doar pentru că Facebook şi Instagram sunt pe buzele/tastaturile tuturor nu înseamnă că aduc şi lead-uri.
- Fără materiale publicate cel puţin lunar pe site şi o dată la două zile pe reţele sociale, te duci în fundul curţii.
- Google Analytics gratuit dă rateuri mari în materie de statistici. Dar dă direcţia, despre target, pagini bine optimizate şi ce content să generez pentru a păstra interesul targetului respectivului proiect.
- Cu Hotjar se pot verifica statisticile Google Analytics, am descoperit lucruri interesante. (dacă nu cu cel free, atunci cu abonamentul cel mai mic). Ideea este să utilizez două instrumente pentru a interpreta statisticile.
- Nu există perfecţiune, există timp util pierdut în care aş putea face task-uri pe care nimeni nu le-ar face în locul meu.
- Dacă un raport/imagine/articol nu este gata în vreo oră (hai şi încă jumătate), nu merită efortul.
- Contează cum pun problema, ca să am câştig de cauză.
- Dacă nu lupt pentru ideile mele, nu va lupta nimeni pentru ele.
- Trebuie să am curaj să spun argumentele chiar şi când doi interlocutori au păreri diferite. Încă poate fi schimbată direcţia.
- Nu contează unde sunt prietenii/colegii/colaboratorii şi de când nu ne-am mai văzut faţă în faţă, contează cum comunicăm la telefon/whatsapp/teams etc.
- Respect munca tuturor.
- Punctualitatea înseamnă respect.
- Sfiala nu aduce nimic bun.
- Nici tupeul pe termen lung.
- Empatia este importantă şi înseamnă să acţionez în consecinţă după ce mă pun în pielea celuilalt.
- Pot spune stop empatiei dacă interlocutorul nu apreciază.
- Ajutorul nu se oferă cu de-a sila, nu oricine se vrea ajutat. Unii vor să obţină victoria singuri şi respect asta.
- Nu pierd timp cu ceva o oră, când am pe cineva care îmi poate explica sau poate rezolva în locul meu în 10 minute – mai ales dacă suntem o echipă.
- Uneori este bine să tac şi să las de la mine. Măcar de două ori, chiar dacă nu sunt nici 50% de acord.
- Nu obţin mereu câştig de cauză cu un comportament masculin.
- Un comportament feminin nu înseamnă slăbiciune.
- Pot jongla între un comportament masculin şi unul feminin, pentru a obţine ce vreau.
- Dacă pun LA suflet, nu câştig.
- Dacă nu pun suflet, nu îi câştig pe cei care contează.
- Cei care contează nu îmi pot oferi mereu ceea ce îmi doresc, deci de multe ori am de ales între cei care mă apreciază şi cei care aduc mai multe beneficii.
- Banii nu aduc fericirea, dar o întreţin.
Acum gândeşte-te la aceste 34 de lucruri ca şi cum le-ai pune tu în aplicare, spune-mi părerea ta. Cu care eşti de acord şi cu care nu? Nu de alta, dar la anul trebuie să găsesc 35 de lucruri şi continui să învăţ. 🙂