La fiecare sfârşit de an îmi fac o listă cu dorinţe pentru anul următor. Până în 2019 toate dorinţele mele erau legate doar de timp liber: să vizitez X loc, să merg la teatru, chestii… culturale. Din 2020, pe lângă ce puneam înainte, am adăugat pe lista de dorinţe şi ceva pentru dezvoltare personală – adică să îmi controlez mai bine sentimentele şi să nu mă mai comport ca o nebună mereu. Aşă că, îmbătrânind şi devenind mai modestă 😀 şi înţeleaptă, am decis că este cazul ca pentru 2022 să adaug şi dorinţe pe plan profesional, că tot trebuie să evoluez şi din punctul ăsta de vedere. Mai adaug şi nişte dorinţe legate de parenting, unele de sănătate şi apoi mă trezesc din vis, pentru că anul are doar 365 de zile.
Ce îşi doreşte lumea pentru anul următor
Pentru unii, este un fel de tradiţie să scrie o listă cu lucruri de făcut pentru anul următor. Am citit un studiu care arată că majoritatea oamenilor adaugă pe lista dorinţe pentru anul următor lucruri legate de sănătatea fizică, slăbit şi obiceiuri alimentare; mai sunt şi alte dorinţe, desigur, dar mai puţin … populare (iubire, hobby-uri, îmbunătăţiri gospodăreşti, etc). Participanţii la studiu au fost împărţiţi în 3 grupe: 1. participanţi care nu au primit ajutor pentru îndeplinirea dorinţelor. 2. participanţi care erau ajutaţi din când în când. 3. participanţi care primeau ajutor „extins”. De obicei, când ai un obiectiv, poţi lua măsuri pentru a evita anumite situaţii astfel încât să îţi atingi scopul, sau poţi găsi soluţii pentru a face faţă, pentru a înfrunta respectivele situaţii, astfel încât să reuşeşti să îţi îndeplineşti planul. Din studiu a reieşit că au avut mai mult succes cu lista de dorinţe participanţii care au ales o abordare care să înfrunte provocările, nu să le evite. De asemenea, grupul 2 (care a avut parte de puţin ajutor) a avut cel mai mare procent de reuşită în ceea ce priveşte lista de dorinţe. Grupul 2 a trebuit să numească o persoană (prieten sau rudă) care să ajute şi să monitorizeze acţiunile pentru a îndeplini lista de dorinţe, până la sfârşitul anului. Faţă de grupul 3 care a avut obiective clar setate şi indicatori de măsurare a reuşitei, grupul 2 şi-a setat obiective mai generale (gen „să fac mai multe sport” în loc de „să fac sport de 2 ori/săptămână”), poate de-asta participanţii au răspuns că sunt mulţumiţi şi că şi-au îndeplinit obiectivele.
În umila mea concluzie, o listă cu dorinţe pentru anul următor ne ajută să fim mai buni şi mai fericiţi/mulţumiţi de sine, dacă nu suntem prea draconici când setăm planul de acţiune şi dacă alegem o persoană care să ne ajute cu monitorizarea evoluţiei. Aşa că m-am gândit să creez un grup pentru asta: Lista de dorinţe. Unde să poţi povesteşti despre dorinţa ta şi să te ajutăm să o îndeplineşti, după puterile noastre.
Ce ar putea fi pe lista de dorinţe din 2022
O singură dorinţă ţi se pare prea puţin pentru cele 365 de zile din 2022? Atunci poate ajută lista de mai jos:
Idei de dorinţe dacă faci parte din Generaţia Z (cei născuţi în perioada 1995-2015)
- să încerci să… străluceşti: un nou tip de machiaj, accesorii cu cristale sau pietre preţioase, etc.
- să îţi cumperi ţinute noi, confortabile, viu colorate, poate chiar culori electrice, ce zici de albastru electric?
- să ai o aventură de-o noapte: nu te gândi la prostii, mă refer la o escapadă în natură, să priveşti stelele, luminile oraşului, etc.
- să fii mai pe natural, în ceea ce priveşte coafura: nu mai încerca să îţi schimbi natura părului, lasă placa, lasă bigudiurile, caută metode/accesorii de a-l pune în valoare aşa cum este; poate o coafură stil bob, mullet etc.
- să aduci puţin Goth în stilul tău de viaţă: poate o ţinută lejeră, o pijama, accesorii de bucătărie, etc.
- să îmbunătăţeşti relaţia cu cineva.
- să îmbunătăţeşti cumva mijlocul de locomoţie: o nouă şa sau sonerie, o husă nouă, un sistem audio nou, senzori de parcare? Sau poate încălzire în scaune, că este de sezon 😀
- să îţi creezi un colţ al emoţiilor într-o cameră: poate un colţ al furiei cu un sac de box, un colţ de relaxare cu o pernă aparte şi o veioză anume, un tablou care să te inspire, cristale energetice etc.
- să ai mai des o cafea, un ceai, un pahar de vorbă cu persoanele dragi, cu care nu ai mai vorbit demult; treaba asta merge chiar şi online, am încercat-o. Nu este la fel ca faţă-n faţă, dar merge şi un apel video, dacă altfel se amână prea mult întâlnirea.
- dacă nu poţi merge în Grecia, adu Grecia la tine: accesorizează-ţi casa cu accesorii din Grecia Antică.
- ia-ţi ceva de mătase: o nouă eşarfă, un halat, etc.
- ce spuneam de sport mai devreme – alege un nou tip de a face mişcare: plimbări, stretching, etc.
- ia-ţi un accesoriu cu perle; nu este o dorinţă doar pentru femei, din ce am citit sunt la modă şi brăţările din piele cu o perlă neagră, bărbăteşti.
- găseşte noi metode pentru a-ţi descoperi Eul.
- sărbătoreşte prietenia cu persoana care ţi-a fost alături în ultimul an, alege ceva simbolic.
Idei de dorinţe dacă aparţii de Millenials sau Generaţia Y (cei născuţi în perioada 1980-1994)
- curcubeul aduce în general zâmbet pe buze, aşă ca ai putea să îţi cumperi ceva în culorile curcubeului, poate un accesoriu vestimentar; sau, ca şi generaţia Z, să iei în considerare nişte ţinute noi, confortabile, viu colorate, poate chiar culori electrice. Lenjeria este adesea ignorată, ce-ar fi să te răsfeţi cu o lenjerie nouă, ceva de mătase.
- poţi face o schimbare în casă, poate alegi ceva cu design curbat, ca o canapea, de exemplu.
- dacă ai un animăluţ de casă, poţi face mici ajustări în casă de care să se bucure toţi, de la mic la mare: etajere aşezate ca o scară, pe care s-ar putea căţăra pisica mai uşor; să transformi un dulap într-o frumoasă căsuţă de câine, etc.
- încearcă un nou stil de machiaj, poate o manichiură… ieşită din cosmos (ceva artistic cu stele, cosmos, planete, aurora etc) sau o manichiură în stil gotic; sau, asemenea generaţiei Z dacă te tentează stilul gotic, poate alegi o ţinută lejeră, o pijama, accesorii de bucătărie, etc.
- încearcă un desert nou, ceva cu care nu i-ai răsplătit încă pe cei din jur. Şi dacă tot eşti la acest gând, ai putea încerca şi nişte aperitive noi.
- dacă şi numai dacă simţi că trebuie să mai îmbunătăţeşti pe ici, pe colo, relaţia cu partenerul, poţi încerca acele caiete sau cărţi pentru cupluri cu exerciţii care vă ajută să vă regăsiţi.
- modifică ceva la maşină: poate un autocolant nou?
- după ce am stat închişi în case atât de mult în 2020, poate ai vrea să aduci natura în casa ta: transformă-ţi livingul într-o mini grădină. Dacă eşti părinte, ţine minte că şi copiilor le-a fost dor să meargă afară, poate improvizezi ceva şi în locul unde ar trebui să îşi facă temele sau orele online.
- dacă îţi place să citeşti şi nu te pasionează ebook-urile, îţi poţi reamenaja biblioteca.
- mai lasă puţin sărbătorirea momentelor din trecut şi începi să serbezi noile evenimente frumoase; sau eşecuri, de ce nu?
- tot amâni renovarea unei încăperi, dar nu te-ai gândit încă la design sau nu ai un termen de pus în aplicare? 2022 pare foarte potrivit pentru această treabă, poţi lua chiar în considerare o pardoseală în pătrăţele.
- cel puţin o dată pe lună te simţi … incomod; ce-ar fi să acorzi mai multă atenţie acestei stări şi să te concentrezi pe sănătatea şi starea ta de bine.
- poate nu eşti mare fan sport, dar să ştii că dacă vrei un stil de viaţă mai sănătos, unele exerciţii pot fi făcute chiar din pat – trebuie doar să cauţi pe net exerciţii în pat, sigur găseşti;
- inevitabil, va începe sezonul nunţilor – când ai purtat ultima dată perle?
- sau dimpotrivă, poate tu trebuie să organizezi o petrecere sau un botez, te-ai gândit la ceva tematic, poate chiar legat de cosmos, soare, planete, nori?
- toate dorinţele de mai sus implică cheltuirea banilor, poate ar trebui să îţi pui o dorinţă şi pentru economisirea lor, prin noi metode, care să acopere inflaţia şi eventuale crize financiare.
- dar la debara sau cămară sau cum o mai fi la modă să numeşti spaţiile pentru depozitare, te-ai gândit să faci îmbunătăţiri?
- legat de marele concediu din 2022 ce dorinţă ai? Poate găseşti o ofertă early booking la ceva cu all inclusive.
- cum spuneam şi mai devreme, toate dorinţele costă, aşa că o nouă dorinţă pentru 2022 ar putea fi o soluţie pentru a face un ban în plus: fie din vânzarea unor produse pe care le faci chiar tu cu drag, fie din… închirierea spaţiului în care stai pentru o petrecere de-o noapte? Cel mai probabil te vei gândi şi la un mod de a te prezenta online, aşa că ai putea să cauţi idei ieşite din comun pentru a-ţi prezenta produsele sau serviciile, inspiră-te din alte domenii de activitate.
- când ai prieteni vechi, este o provocare să îţi arăţi aprecierea sau să faci o surpriză; ce-ar fi ca în 2022 să încerci să faci un video haios cu tine depânând câteva amintiri, un colaj video cu poze, să îi transmiţi altfel aprecierea, să uimeşti fără un cadou scump; până la urmă, orice telefon are o cameră video cu care te poţi înregistra.
Idei de dorinţe dacă eşti din Generaţia X (cei născuţi în perioada 1965-1979)
- Ce culori ai în garderobă? Te-ai gândit să schimbi puţin culorile? Ce zici de ceva… fucsia. Sau, asemenea dorinţelor generaţiilor anterioare, inspiră-te din culorile curcubeului, culori electrice, etc.
- poţi face o schimbare în casă, poate alegi ceva cu design curbat, un fotoliu, de exemplu.
- cine preţuieşte timpul, de obicei poartă şi un ceas; când ţi-ai cumpărat ultima dată un ceas? Poate unul mai mare pentru interior, o brăţară-ceas sau de ce nu, un ceas de lux, doar este o achiziţie… pe termen lung, nu?
- poate nu doar tu meriţi ceva îmbunătăţit – ce zici de un nou pătuţ pentru animăluţul tău de companie? (da, poţi cataloga partenerul şi copilul, dacă acesta din urmă încă mai stă cu tine).
- asemenea generaţiei Z, poţi lua în considerare puţin Goth în stilul tău de viaţă: poate o ţinută lejeră, accesorii de bucătărie, etc.
- ai putea încerca nişte deserturi artistice, ceva colorat – găseşti la secţiunea cu ingrediente pentru dulciuri (sau în secţiunea Băcănie -> Zahăr şi ingrediente patiserie în cazul în care cumperi online prin diverse aplicaţii de livrare acasă) mai multe variante de coloranţi alimentari, creioane pentru decor cu glazură de zahăr, etc. Şi dată tot vorbim de mâncare, poţi încerca şi reţete tradiţionale din alte ţări – mai variezi un pic.
- poate ai întrebări pentru partener sau pentru copii pe care vrei să le pui, dar nu ştii cum; o dorinţă ar putea fi să cauţi răspunsul fix pentru întrebarea asta: cum să adresezi anumite întrebări fără să pară stânjenitoare, ca să primeşti un răspuns adevărat.
- din experienţă îţi spun că nu este şi nu va fi uşor să găseşti un loc de parcare la umbră; aşa că, o dorinţă de ce să nu fie să îţi creezi propriul parasolar? Sunt pe net soluţii pentru DIY protecţii de soare eventual cauţi şi în engleză (DIY car curtains).
- dacă ţi se pare că este prea mult zgomot în jur sau că muzica actuală nu este, de fapt, muzică, o dorinţă ar putea fi să transformi un colţ de cameră într-o zonă de relaxare cu muzică tematică – ce îţi place ţie. Sau dacă relaxarea prin muzică nu este stilul tău, poţi prelua dorinţele prezentate generaţiilor anterioare: să îţi creezi un colţ al emoţiilor într-o cameră: poate un colţ al furiei cu un sac de box, un colţ de relaxare cu o pernă aparte şi o veioză anume, un tablou care să te inspire, cristale energetice etc.
- şi dacă tot vorbim de muzică şi nu te pasionează plimbările lungi sau mersul la sală, dar una dintre dorinţele tale este să faci mai multă mişcare, ar trebui să ştii că găseşti online mai multe soluţii; caută mişcări de dans simple.
- când ai avut parte ultima dată de o sesiune foto în care tu să fii personajul principal; sper că nu la nuntă. Uite o dorinţă nouă, dacă crezi că ţi se potriveşte: O sesiune foto cu tine, acum: cu partener sau fără, cu copii sau fără, cu nepoţi sau prieteni dragi. Creează-ţi noi amintiri.
- ceaiul este de modă veche, o dorinţă ar putea fi să-l reinventezi. Ce zici de ceai albastru? Caută ceai butterfly pea şi combină-l cu diverse ingrediente: lămâie, miere, ghimbir, fructe, lapte, etc.
- ia-ţi ceva de mătase sau satin: o nouă eşarfă, o pijama, etc.
- ţi se pare că apa te linişteşte sau poate chiar îţi place să pescuieşti? O dorinţă ar putea fi o vacanţă în 2022 la marginea unui lac, râu sau la mare! Caută ofertele early booking sau interesează-te de biletele de tratament în staţiunile balneare. Cu toţii merităm o vacanţă ca lumea. România ca România, susţinem tot, băgăm sub preş, dar nu ar strica să te uiţi şi pe ofertele all inclusive din alte ţări, de la agenţiile de turism; ca să ai termen de comparaţie, nu de alta.
- trezeşte copilul din tine: decorează sticle şi borcane, plantează în ele flori sau legume, pictează-le, lipeşte nasturi etc.
- prezintă-te la evenimentele din 2022 cu stil: alege accesorii cu perle. Aurul dă valoare, dar perlele dau… clasă.
- să ştii că nu doar părinţii sunt responsabili de educaţia copiilor. Dacă ai nepoţi, poţi amenaja un colţ inspirat de natură pentru ca ei să se simtă creativi şi să îşi facă temele sau să faceţi activităţi extracurriculare: citiţi, desenaţi, pictaţi, cântaţi, construiţi ceva, alegi în funcţie de abilităţile copilului (nu ale tale, nu ale părinţilor lui!)
- dar la debara sau cămară sau cum o mai fi la modă să numeşti spaţiile pentru depozitare, te-ai gândit să faci îmbunătăţiri?
- uneori, mai ales când copiii locuiesc la mare distanţă, părinţii mai sunt chemaţi să aibă grijă de nepoţi, chiar şi pe o perioadă scurtă. O dorinţă ar putea fi să îţi arăţi aprecierea faţă de prieteni printr-un cadou deosebit de „la revedere” şi să îi asiguri că veţi păstra legătura online. Poţi opta pentru un cadou personalizat, cu o glumă pe care doar voi o ştiţi.
Astea fiind spuse, îţi urez la mulţi ani cu dorinţine îndeplinite!
One thought to “Lista cu dorinţe pentru 2022”