Concediu medical când copilul este bolnav

Nu ştiu dacă ştii cum ştiau toţi 😀 că era înainte procedura de acordare concediu medical când copilul se îmbolnăvea. Cert este că mai nou procedura este următoarea: ca părinte ai dreptul la concediu medical când copilul este bolnav. Este dreptul părintelui, mamă sau tată, nu contează.

Ce trebuie să faci ca să beneficiezi de concediu medical cod 09 când copilul este bolnav

În primul rând trebuie să anunţi doctorul de familie al copilului. În aceeaşi zi suni la HR ( adică la tine la serviciu, resurse umane) şi ceri adeverinţă de salariat pentru medicul de familie. Din respectiva adeverinţă trebuie să reiasă de câte zile de concediu medical ai beneficiat (ideal ar fi să reiasă exact de câte zile de concediu cod indemnizaţie 09). Pe asta i-o transmiţi rapid doctorului de familie al copilului, pe e-mail, whatsapp, nu contează.

Recent Luca a avut varicelă, doctorul lui de familie mi-a cerut şi o declaraţie de la soţ, că nu beneficiază de acelaşi tip de concediu medical în perioada respectivă.
De asemenea, mi-a cerut o copie după buletinul meu (pentru că eu am cerut concediul).

O fi fost exces de zel? Nu ştiu. Dar nu este greu să-ţi pui partenerul să scrie de mânuţă sau la calculator şi să semneze o astfel de declaraţie. La fel, mare fâs să faci o copie după buletin. Asta ca să stai fără grijă, că vei avea concediu. Toate aceste adeverinţe, declaraţii şi copii pot fi prezentate şi ulterior, după ce trece boala şi mergi la doctor să iei certificatul de concediu medical.

Sincer, eu nu am avut cea mai bună experienţă. A fost un mare stres, noroc că am o şefă înţelegătoare. Chiar dacă lucrez de acasă, nu înseamnă că pot avea grijă şi de copil şi să dau 100% la serviciu. Să fim serioşi, când te ia pe nepregătite o răceală a copilului, trebuie să te mişti rapid: găteşti două feluri de mâncare, fugi la farmacie, oferă-i atenţie şi na, mai lucrează dacă mai poţi. Pentru că lăsatul la TV nu este o soluţie sănătoasă. Deci ai nevoie să ştii că ai concediu medical în perioada în care copilul este bolnav.

Indiferent dacă lucrezi de acasă sau nu, dacă tu ai fost în postnatal sau nu, dacă eşti femeie sau bărbat, în calitate de părinte al copilului bolnav (asigurat la sistemul de sănătate de stat), ai dreptul la concediu medical cod 09. Până împlineşte copilul 7 ani, este dreptul părintelui să ceară acest concediu medical şi este obligaţia medicului de familie al copilului bolnav să îl ofere.

Cum arată concediul medical cod 09 când copilul este bolnav

Concediul medical nu este o adeverinţă. Toate concediile mele medicale au avut următorul format, cu parafa medicului:

concediu medical copil bolnav

Trebuie să verifici că datele sunt corecte: perioada de concediu, datele beneficiarului, etc. Mai conţine şi parafa medicului. Acest concediu va fi semnat de tine, să nu uiţi să pui data şi semnătura ta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge