reteta chili con carne

Reţetă: chili con carne

Când Luca este la grădiniţă îmi place să îmi fac de cap cu reţete condimentate. Aşa că am încercat ceva nou: chili con carne, din cartea 365 de reţete pentru fiecare zi din an, scrisă de Kate McMillan.

Ingrediente pentru reţeta chili con carne

  • 1 kg gât de vită dezosat, curăţat şi tăiat cubuleţe de 1 cm
  • 1 ardei gras roşu mic, curăţat de seminţe şi tăiat fin
  • 60g amestec de ardei iuţi, eventual curăţaţi de seminţe (eu i-am tocat)
  • 2 linguri ulei de rapiţă
  • 8 căţei de usturoi, tocaţi
  • 1 linguriţă chimen măcinat
  • 4 linguriţe de praf de chili
  • 1 linguriţă oregano uscat
  • jumătate de linguriţă de coriandru măcinat
  • 875g roşii tăiate (1 conservă)
  • 500 ml bază supă de vită sau apă (eu am cumpărat separat cubuleţe de mânzat, le-am fiert cu legume, o parte din zeamă am oprit-o pentru reţeta asta, restul am congelat)
  • 250g smântână (opţional, dar la cât de iute iese, vei avea nevoie :D)
  • frunze de coriandru (vreo 12 crenguţe)

Mod de preparare a reţetei chili con carne

În varianta mea, mai întâi am pus la fiert bucăţelele de mânzat cu legume, ca să fac baza de supă de vită.

Între timp, trecând la varianta originală de chili con carne, peste bucăţelele de gât de vită am presărat uniform piper şi sare.
Am luat o tigaie mare cu fund gros, am încins o lingură de ulei la foc mediu. Dacă este nevoie, se lucrează în tranşe (eu atât am curăţat la gâtul de vită, că am pus tot dintr-o tură): se rumeneşte carnea pe toate părţile, vreo 5 minute pentru fiecare tranşă. Le-am pus într-o oală mare cu fund dublu.
Apoi am încins în tigaie, la foc mediu, ligura de ulei rămasă. Am adăugat ardeii iuţi, ardeiul gras şi usturoiul, le-am sotat vreo 5 minute, până s-au rumenit. Am adăugat praful de chili, coriandrul măcinat şi chimenul, amestecând bine. Am mai lăsat 1 minut pe foc. Am adăugat conserva de roşii, oregano, sare, piper, apoi am amestecat bine ca să desprind de pe fundul tigăii bucăţelele prinse. La final le-am adăugat peste carnea din oală.

Am pus oala pe aragaz la foc mediu, am adăugat baza de supă şi am dat în fiert. Am amestecat din când în când, apoi am redus focul, cât să clocotească uşor, acoperită, vreo 2 ore şi jumătate sau până când carnea a devenit moale şi lichidul s-a îngroşat. În cazul în care preparatul pare prea subţire, putem lua capacul de pe oală cu 30 minute înainte.

Am asezonat cu piper, sare, smântână, frunze de coriandru.

Poftă mare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge