turn din lemn

Joc educativ pentru copii de minim 3 ani: turn din lemn

Uneori mi se pare că Luca este… poluat cu jucării. Jucării care ţin 5 minute, jucării cu sunete prea puternice, jucării care îl ajută prea puţin să se dezvolte. Dacă primeşte bani cadou, prefer să îi ofer o experienţă sau o carte, un puzzle, ce mai citesc prin cărţi Montessori. Avem şi o regulă, primeşti un cadou, dai o jucărie veche. Cel mai greu este să ne ţinem de regula asta la aniversări şi mari sărbători. Daaa, de marile sărbători pierdem numărul cadourilor. Din dorinţa de a aduce multă bucurie pentru copii, uităm de noi, uităm de reguli.

Sunt cea mai fericită când văd că îi plac la fel de mult şi cărticelele sau jocurile educative sau jocurile care au nevoie de minim doi jucători. Are o cărticică cu poveşti scurte şi simpatice despre activităţi de iarnă pe care o citim şi acum vara cu plăcere. Nu contează cât de veche sau nouă este jucăria, dacă ştim să îi menţinem interesul pentru ea şi este dintr-un material durabil, se poate spune că am câştigat 🙂

Jocuri cu piese din lemn

Are un trenuleţ mai mare, din lemn, cu care se joacă destul de frecvent. Şi când l-a primit, a fost de acord să dea cadou un trenuleţ mai mic din lemn, în stare foarte bună. Jucăriile din lemn îmi plac foarte mult pentru că rezistă în timp şi când le fac cadou mai departe (cu acordul lui Luca), simt că nu s-au aruncat banii pe geam. De-a lungul timpului a avut multe jocuri cu piese din lemn, de la puzzle-uri din lemn la maşinuţe, cuburi, etc.

jocuri cu piese din lemn

Joc turn cu piese din lemn

De1 iunie a primit cadou un joc nou cu piese din lemn: un turn. Mai întâi trebuie să construieşti turnul punând piesele 3 câte 3, perpendicular. Prima victorie a lui Luca a fost să reţină cum să aranjeze piesele din lemn ca să construiască turnul, fără să-l dărâme. Apoi am început să dăm pe rând cu zarul şi să luăm câte o piesă din turn în funcţie de culoarea arătată de zar. Piesa scoasă este pusă deasupra turnului. Jocul se termină când se dărâmă turnul. Pentru joc trebuie minim doi jucători. L-am jucat şi cu Vecinica de aceeaşi vârstă cu Luca, ne-am distrat grozav!

turn cu piese din lemn

Jocul turn este din magazinul online IYA. Are multe jocuri educative pentru copii de toate vârstele. Bine, are produse pentru toate etapele părinţilor, de la perioada de sarcină până la copii de 8 ani. Mi-a plăcut că este uşor de navigat prin magazin, produsele sunt bine catalogate şi filtrele ajută în căutare astfel încât să fie afişate fix produsele care prezintă interes. Acord mai multă atenţie brandurilor şi produselor de copii, acesta este un alt aspect care m-a atras la IYA: brandurile pe care le-a ales şi produsele din magazin.

Am citit în Mediafax mai demult un articol care spunea că 25% din jucăriile pentru copii au în componenţa lor chimicale periculoase. Îţi dai seama că citind asta, când am văzut turnul cu piesele colorate cu vopsea pe bază de apă, nu am stat pe gânduri. Am încercat mereu să aleg jocuri pentru copii care îi stimulează dezvoltarea pe mai multe planuri: dexteritatea, capacitatea de a crea strategii, de a juca în echipă, etc.

Ce sunt jocurile educative în funcţie de vârstă

Jocuri educative pentru copii de 2 – 3 ani

Jucăriile de stivuire (cele cu piese din lemn care se pun unele peste altele) sau jucăriile care trebuie împinse sunt potrivite pentru copiii mici de 2-3 ani. La fel sunt şi găletuşele, stropitorile, seturile de construit, jucăriile care imită accesoriile de bucătărie şi diverse alimente, maşinuţele sau păpuşile textile.

Jocuri educative pentru copii de 4 – 5 ani

La 4-5 ani copiii deja ştiu despre meserii, ştiu să combine articole vestimentare, au văzut cum merg adulţii la cumpărături, ştiu instrumentele muzicale. Deci jucăriile educative care îi ajută să se dezvolte în acest sens sunt potrivite pentru această perioadă. Câteva exemple de jucarii educative: trusă medicală, turn cu piese din lemn ca cel primit cadou de Luca, puzzle în care trebuie potrivite piesele în funcţie de personaje, set pentru ceai, chitară, masă de meşterit cu accesorii din lemn, cântar din lemn, etc.

Ţi-am mai povestit despre jucării educative în funcţie de vârstă şi în interviul cu Mirabela Cucu de aici. Sunt curioasă cum alegi tu jucăriile pentru cei mici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge