amenajari interioare elena santos

La poveşti cu Elena Santos despre amenajări interioare şi biroul de acasă

De când cu pandemia, am avut 3 încercări pentru biroul de acasă. Iar acum, când am schimbat şi jobul, am avut ditamai scena cu Emil pentru că mă simţeam sufocată de mobilă, iar camera are o formă atipică, de trapez. M-am reîntâlnit cu Elena Santos la o lecţie e bricolaj şi am povestit despre organizare, decor şi (reinterpretatea) biroului de acasă. Mereu mi s-a părut o provocare treaba asta de amenajări interioare în cazul spaţiilor atipice şi a biroului de acasă.

Povestea mea este următoarea. Când a început pandemia, am fost în starea de negare: sigur voi reveni rapid la biroul de la serviciu, alături de colegi, yey. Aşa că am am cumpărat o masă de laptop din aceea din care poţi lucra în pat. Cine nu visa să lucreze din pat, în pijamale? Mă rog, am rămas cu visul şi masa, pentru că Luca era tot în „arest la domiciliu” alături de noi. Apoi am îmbrăţişat necazul şi mi-am luat o masă pliantă pentru laptop, mi-am adus monitorul de la serviciu şi l-am pus pe pervaz că nu aveam în altă parte unde să-l pun. Pe ideea, dacă mă enervează ceva, să arunc mai uşor pe geam. Glumesc, desigur. Sau nu. Apoi am schimbat jobul, a apărut în scenă un laptop mai mare, îmi tot cădea mouse-ul pe jos de l-am stricat, m-am enervat, am luat un birou. Mbuuun, aveam birou. Dar mă simţeam sufocată de mobilă, aşa că am vrut un dulap mai mic, să mai câştig spaţiu. Dar cum, cât, unde, pentru că peretele din spatele dulapului era inegal! Şi mai am şi un aer condiţionat deasupra!

Nu este viaţă uşoară să ai biroul acasă, atât zic. Nu când vrei să amenajezi un spaţiu atipic. Nu când eşti praf la măsurători şi la calcule. Nu când ai nevoie de lumină, dar în faţa ferestrei este alt bloc, atât de aproape încât poţi să dai noroc cu vecinii de cartier. Ei bine, Elena, care este o inspiraţie pentru mine cu postările ei de pe Elena Santos – Home&Garden şi articolele publicate pe elenasantos.ro, m-a luminat în toată treaba asta.

Amenajări interioare pentru camere atipice

Am întrebat-o pe Elena ce sfat are pentru mine şi ceilalţi care vor să amenajeze o cameră atipică, o mansardă, etc. Şi mi-a explicat aşa:

Pentru spaţiile atipice, cu multe forme şi mici dimensiuni, cum sunt cele de mansardă sau poduri, recomand alegerea culorilor pastel, încăperea să fie cât mai luminoasă. Dacă totuşi se doreşte decor, recomand dungile pe verticală pe un singur perete sau tapet (tot pe un singur perete). Nu sunt expert în design interior, dar îmi place să studiez ca hobby. Specialiştii spun că măsurătorile se fac pe bucăţele pe care le numerotezi.

Mbuun, pe-asta am bifat-o. Dar cum elibezez camera ca să nu mă mai simt sufocată de mobilă? Pentru că eu nu am făcut decât să iau o piesă de mobilier mai mare, şi mai mare, şi mai mare!

Amenajări interioare pentru spaţii atipice: decluttering

Iniţial mi s-a părut chineză, dar Elena mi-a explicat cu răbdare:

Declutterul (sortarea) este primul pas în organizarea cu sens a casei. Când vine vorba de sortare/eliberare, sunt în paradis. Ador să fac asta. De obicei se poate aplica metoda celor 3 coşuri (păstrez, donez, arunc) doar că etapa a 3-a de a arunca o piesă de mobilier, în cazul nostru, o înlocuiesc cu reinterpretare sau relocare. Chiar dacă vorbim de mansardă, sugerez ca perdelele/draperiile să aibă lungimea cât înălțimea camerei (prindere cât mai aproape de tavan). Mobilierul cât mai minimalist este un must, iar depozitarea să se facă out of sight (sub pat/canapea).

Aşa că m-am pus pe reorganizat sertarul de sub pat şi de sortat lucrurile dintr-un dulap mare, pe care l-am dat unei prietene. Pur şi simplu nu aveam o altă cameră potrivită în care să-l mut. Îţi spun o treabă. Este uşor să cumperi piese de mobilier, mai greu este să sortezi şi să amenajezi.

Biroul de acasă

Multe firme s-au adaptat în perioada pandemiei şi le oferă angajaţilor posibilitatea de a lucra paţial de acasă sau doar de acasă. Parcă ar merge desfiinţarea biroului de acasă şi întoarcerea zilnică la serviciu, dar se vorbeşte despre un nou val COVID sau de nu ştiu ce alţi viruşi, deci se mai amână şi această decizie. Şi atunci, ce facem cu biroul de acasă? Explică tot Elena:

Un birou este binevenit într-o casă. Chiar dacă sunt persoane ce vor lucra ocazional de acasă, cu siguranţă că pot reinterpreta piesa de mobilier, de exemplu biroul poate fi reutilizat şi transformat într-o piesă de make-up vanity pentru doamne sau zonă de gaming pentru domni. Pentru că nu ştim încă ce ne va aduce sezonul rece, sugerez să nu facem schimbări majore. Păstrăm în casă piese multifuncţionale.

Pentru mai multe detalii despre sortat şi amenajat lucruri în casă, urmăreşte-o pe Elena Santos. Cu siguranţă eu aşa voi face. Nu de alta, dar la anul Luca merge la şcoală, deci camera lui este următoarea pe listă, în materie de amenajări interioare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge