stela bizdu

La povești cu Stela Bizdu despre viața personală și cea de antreprenor

99% sunt convinsă că și taților le este greu să împace viața profesională cu cea de familie. Dar până ajung să stau la povești cu un tătic, mă concentrez 100% pe mămici. M-am bucurat când Stela Bizdu, antreprenor în agricultură și influencer, a acceptat să îmi povestească puțin pe acest subiect. Pe Stela o găsești pe Instagram cu pagina Stebs by Stela.

O mămică are mai multe roluri: rolul de femeie, de parteneră, de mamă, rolul profesional. Al meu ca angajat, al Stelei ca antreprenor. Eu ca blogger, Stela ca influencer. Soră, fiică, prietenă etc etc etc, fiecare mamă își știe cel mai bine rolurile. Odată ce apar copiii și sunt puși pe primul loc, este o provocare să mai găsim timp și pentru celelalte roluri. Și aici o las pe Stela să își spună părerea:

Pentru mine, atât timp cât faci anumite lucruri cu plăcere, toate se aranjează de la sine și poți să îmbini toate ocupațiile din viața ta într-un mod armonios. Să fiu mamă a fost cea mai mare dorință și binecuvântare a mea și sunt recunoscătoare lui Dumnezeu pentru minunile mele. Cea mai mare provocare aici este legată de mine, nu de cei mici, pentru că vreau să fiu o mamă cât mai bună pentru ei și să le asigur tot ce este mai bun, să știe că îi iubesc necondiționat. Nu mă consider un influencer, pentru că am început pagina mea după accident ca urmare a întrebărilor primite, dar în prezent trec printr-o perioadă mai neplăcută cu piciorul și este greu să fiu activă în online, este o provocare să arăt această latură a mea, dar vreau ca toți cei care mă urmăresc sa vadă că e ok să avem și zile mai puțin bune, spune Stela.


Bine, Stela este modestă. Are vreo 20.7K followers pe Instagram, la momentul redactării acestui articol. M-a cucerit la un eveniment SocialPedia unde a fost speaker și m-a impresionat. Arată trăsnet și este mamă de 2 copilași drăgălași, își face timp pentru campanii media, pentru evenimente și pentru afacerea ei în agricultură. Când ai zile mai puțin bune, în general te simți slab. Și nu este ușor să joci teatru că te simți puternic, atunci când și-așa îți merge greu. Plus că se trimit niște mesaje ireale pentru ceilalți din jur, care te consideră model. Ei tind spre ceva ce nu se poate atinge. Și cei puternici obosesc câteodată și au dreptul să se odihnească, să fie înțeleși, apărați într-un fel de cei din jur. Faptul că are curajul să arate că este om cu emoții normale și să îi inspire pe ceilalți să nu joace teatru, să arate și când nu au zile bune, este de admirat. Pentru că suntem oameni, nu roboți.


Antreprenoriatul este pentru mine nu neapărat o muncă, pentru că îmi place să mă ocup de domeniul administrativ al agriculturii, de mersul pe teren pentru a verifica recolta, este o bucurie să am un job așa flexibil. Provocarea în acest domeniu este să fiu mereu la curent cu termenii de specialitate, dar în fiecare zi învăț ceva nou, explică Stela Bizdu.

Uite, asta este o altă provocare din punctul meu de vedere. Pe de o parte, trebuie să fim la curent cu noutățile în domeniul în care activăm. Pe de altă parte trebuie să fim la curent cu noutățile în materie de parenting și educația copilului. Fă-le pe toate in 24h și dormi 8h. Îhâm… Dar eu mi-am pus niște reguli. Fac cu rândul. Citesc o carte de parenting, apoi o carte de beletristică, apoi o carte care să mă ajute să evoluez ca om și profesionist. Iar în ceea ce privește evenimentele, la fel ca la cărți: unul de parenting, unul profesional, apoi poate un teatru, un film, etc. Câte puțin din toate.


Eeei, dar dacă îți înveți de mic rudele și știi cu cine ai de-a face/cum să pui problema, situația este mult diferită în afaceri. Trebuie să știi să îți alegi partenerii, furnizorii, sunt colaborări importante, strategice. De exemplu, Stela a povestit ce rol important îl are unchiul prin alianță în afacerea ei. A venit cu know-how, cu utilaje, împreună alcătuind o echipă de poveste. Dar o las pe Stela să povestească despre asta:


Nu mi-am ales unchiul prin alianță, a fost norocul meu sa găsesc o persoană apropiată care are succes și este pricepută în domeniul agricol. Odată ce am început să mă ocup de terenurile agricole ale familiei, am primit ajutor și în privința utilajelor și a ceea ce trebuia făcut. Într-o colaborare, fie ea în orice domeniu, mi se par esențiale comunicarea, respectul reciproc, dorința de a lucra ca o echipă și de a învața câte ceva unul de la celălalt în fiecare zi.


Nici nu se putea spune mai bine. Din experiență, pot spune că și livrarea produselor sau serviciilor la timp este importantă. Este tot o dovadă de respect. De asemenea, comunicarea pe înțelesul clientului și înțelegerea nevoilor lui este din nou importantă. Cel puțin pe asta am pus eu accent mereu, inclusiv aici în echipa din care fac parte acum, la SeoPower. Un client mulțumit poate aduce noi clienți, printr-o simplă recomandare.


Am fost și eu în rolul de antreprenor, dar asta este o altă poveste. Concluzia pe care vreau s-o las este alta. Am fost extraordinar de uimită când am primit o solicitare de ofertă de la o cunoștință a unui fost client cu care nu mai vorbisem de 7 ani. Acest client mulțumit și-a adus aminte chiar și după 7 ani de serviciile mele și m-a recomandat. Astea sunt adevăratele super puteri ale unui antreprenor, pe care trebuie să le stăpânească și dezvolte continuu: să își cunoască clientul, să îi atingă așteptările și să îi insufle ideea să îl recomande.


În limita timpului disponibil, va urma și partea a doua a poveștii 🙂


Între timp, personal, am 3 urări de făcut:
Pentru Stela, să aibă puterea să își păstreze stilul unic de a fi și curajul să fie ea însăși. Îi mulțumesc pentru timpul acordat. Multă sănătate!
Pentru mame, să își facă timp să își joace fiecare rol, câte puțin, pe rând, pe îndelete.
Pentru antreprenori, să aibă curajul să ceară feedback de la clienți și să țină cont e el. Doar așa îi poate cunoaște, pentru a le atinge așteptările.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge