O să îți spun direct concluzia: schimbarea înseamnă cunoaștere de sine. Schimbarea te învață despre propriile limite. Schimbarea te ajută să evoluezi din diferite puncte de vedere.
Și acum, dacă ai timp să citești, o să-ți spun povestea mea și cum am ajuns la această concluzie. Lucrez de vreo 17 ani în digital, am avut tot felul de roluri, dar toate s-au concentrat cumva pe dezvoltare și promovare proiecte online: diverse site-uri, comunități online, social media, campanii etc.
Rar fac schimbări, poate la intervale de 3 ani, 5 ani, 7 ani. În principiu din loialitate pot fi o colegă de cursă lungă. Nu renunț la o colaborare, cu una, cu două. Încerc diverse metode de comunicare, etc. Până când ating o limită. Până când nu mai sunt motivată să dau 100%. Iar eu nu sunt genul care să dea mai puțin, nu mă simt bine, am eu așa o senzație că îmi scade stima de sine. Și atunci încep să fac un pas în spate în relația respectivă, să fac schimbări.
Iar în ultimele 12 luni am avut parte de multe schimbări, vreo 4. Am plecat din corporație pentru un prieten, care mi-a zis că are încredere în mine. Nu a mers, prietenia nu are treaba cu managementul, eu nu am rezonat cu acel tip de management, iar el nu a rezonat cu modul meu de lucru.
Apoi am primit două oferte de colaborare, de la alți doi prieteni. Și am ales. Dar am atins rapid limita și de această dată. Degeaba un partener are un stil de management cu care rezonez, dacă eu lucrez 80% din timp cu al doilea partener, cu al cărui stil de management nu rezonez.
Și am plecat la un alt prieten la firmă. Am plecat project-based, am stabilit condițiile de la bun început și în curând se încheie agreement-ul. Dar am avut nevoie de această schimbare și mai ales de șansa de a lucra cu acest prieten. Care s-a dovedit a fi un șef minunat, cu un proiect cu care am rezonat 200%. Are genul de management care își lasă echipa să evolueze, care ascultă, care întreabă, care e calm, care spune ,,dă-ți voie să greșești ca să înveți și ca să evoluezi”. Un astfel de job, indiferent de durată, te poate face să te simți în siguranță.
Când am realizat că se apropie sfârșitul unei noi colaborări, m-am simțit pierdută. 4 joburi schimbate într-un singur an, eu care sunt genul care stă cu anii într-un loc, cât timp mențin un echilibru, o stare de bine și pot avea rolurile pe care mi le doresc: om de digital, mamă, soție, prietenă. Din fericire se apropia întâlnirea mea lunară cu Andreea Ștefiuc, (psiholog clinician, psihoterapeut, consilier cu formare în psihologia cuplului, copilului, familiei și adultului) pe care o recomand cu drag. Cu ea am povestit de câteva ori și aici pe blog. M-a ajutat să conștientizez ce am învățat din toate schimbările de 12 luni încoace. Iar un alt prieten, care mi-a înțeles situația, mi-a făcut favoarea de a mă recomanda network-ului său. Și au intervenit alți oameni de HR și alți prieteni care au dat share, au comentat, a fost un fel de bulgăre de zapadă la care nu mă așteptam.
Din schimbare, oricine poate învăța următoarele:
Care sunt limitele răbdării.
Tipul de management preferat.
Ce roluri sunt importante.
Poate experimenta noi roluri.
Poate primi noi oportunități de a dezvolta noi abilități.
Poate forma noi relații profesionale, poate chiar noi prietenii.
În altă ordine de idei, aici este experiența mea de o viață, cu recomandări de la oameni cu care am lucrat. Sper să găsesc o nouă echipă la care să mă alătur, cu al cărei management să rezonez și să îmbinăm armonios experiențele noastre. Ofer creativitate, seriozitate, spirit de echipă și voie bună. 🙂