Nu știu cum alegi tu ce rețetă să gătești.
Povestea mea este cam așa: pe jumate întremată după răceală și fi-meu sub aripa vecinicăi, am avut chef să gătesc. Am deschis ușa frigierului și am văzut o varză începută, care plângea să fie consumată. Așa că am luat cartea Supe şi creme, 365 de reţete pentru fiecare zi din an, scrisă de Kate McMillan, am căutat o rețetă cu varză pe care am adaptat-o cu ce am putut comanda online și am așteptat curierul. Am folosit varză albă, tăieței românești, scorțișoară pudră, 1 linguriță pastă de ardei iute, 1 linguriță pastă de usturoi. Cu mențiunea că și rețeta adaptată a ieșit bună, îți dau mai jos rețeta originală (care se numește de fapt Supă de bok choy cu vită și tăiței), dar eu îi zic pe românește ciorbă de varză cu carne.
Ingrediente
10 cm de ghimbir proaspăt
2 linguri de ulei de rapiță
1 ceapă galbenă, tăiată peștișor
4 batoane de scorțișoară
1 steluță de anason
5 căței de usturoi, zdrobiți și tocați mărunt
2 lingurițe de pastă asiatică de ardei iuți și usturoi
1L de bază de supă de pui
125 ml de sos de soia
1 kg de ceafă de vită fără os, curăţată și tăiată felii de 5 mm
sare
750 g de tăiței chinezeşti din grâu proaspeți
5 căpăţâni de varză chinezească bok choy baby (aproximativ 750 g), curățate și tăiate pe lung în sferturi
4 cepe verzi, tăiate mărunt
Mod de preparare
Am început prin a curăța ghimbirul, pe care l-am tăiat în felii subțiri. Apoi, am zdrobit fiecare felie cu lama unui cuțit. A fost o adevărată provocare să nu-mi tai degetele în timp ce făceam asta!
Într-o oală mare cu fund dublu, am încins uleiul la foc mediu spre mare. Am adăugat ceapa tăiată mărunt și am sotat-o până s-a înmuiat (3 minute).
Apoi, am pus scorțișoara și steluța de anason, le-am lăsat să se prăjească. Am amestecat cu grijă, pentru că nu voiam fum în bucătărie! (2 minute).
Am adăugat ghimbirul zdrobit, usturoiul și pasta de ardei iute și usturoi (45 secunde).
Apoi, am adăugat baza de supă și sosul de soia. Am turnat apă și am dat focul la mare. Am acoperit oala cu un capac și am așteptat să dea în clocot.
Am adăugat carnea de vită și am lăsat-o să fiarbă încet. (1.5 ore) A fost un moment de răgaz în care am putut să putut să prind un somn de jumătate de kg oră.
Într-o oală mare, am pus apă la fiert, am adăugat sare și tăiței. Am așteptat cu nerăbdare să se înmoaie, iar când au fost gata, i-am scurs și i-am clătit bine sub jet de apă. Nu voiam să-mi rămână lipiți de oală! (3 minute)
Am adăugat varza și am lăsat-o să fiarbă până când a devenit moale.
Am scos steluța de anason și ghimbirul (dacă pui batoane de scorțișoară, le scoți și pe alea) din oala cu vita.
Am împărțit tăițeii în boluri și am turnat supa peste ei. Am adăugat supa cu carnea de vită și varza în mod egal.
Am garnisit supa cu ceapa verde.
Două lucruri sunt sigure: 1. nu mai curăț ceafă de vită în viața mea, prefer să dau la sapă. 2. rețeta a ieșit bună chiar și în varianta adaptată de mine.
Poftă bună!