Poluarea aerului este o problemă serioasă care afectează grav sănătatea copiilor. Este ca și cum un nor toxic planează deasupra lor, învăluindu-i într-un pericol nevăzut. De o perioadă foarte lungă de timp, cel mai citit articol al meu este despre tratament pentru laringite și bronșiolite. Nu este de mirare, poluarea aerului conține particule fine și substanțe toxice care pot irita căile respiratorii și pot afecta sănătatea copiilor în mod alarmant. Poluarea transformă aerul într-un dușman invizibil.
Respirația grea, tusea persistentă, iritațiile la nivelul ochilor și gâtului sunt doar câteva dintre simptomele imediate. Dar consecințele pe termen lung sunt și mai grave. Poluarea aerului poate duce la afecțiuni respiratorii cronice, cum ar fi astmul, și poate afecta dezvoltarea normală a sistemului respirator al copiilor.
Imaginează-ți un copil care nu poate respira liber și care este nevoit să trăiască într-un mediu în care aerul este otrăvit. Este ca și cum ar fi închis într-o cameră sufocantă, fără posibilitatea de a se elibera. Mi se pare tulburător.
Din fericire sunt asociații care luptă pentru combaterea poluării aerului, luptă pentru copiii noștri, să poată respira fără teamă. Prietena mea Alina mi-a atras atenția asupra unui proiect desfășurat în această toamnă de către Ecopolis și Părinți de cireșari: Aer curat la școlile din București. Au montat panouri de informare în școli prin care îi încurajau pe părinți să oprească motorul când staționează și au organizat ateliere despre poluare la care au participat peste 800 de elevi.
Fiecare dintre noi poate ajuta Ecopolis contribuind cu donații, susținând astfel proiectele și campaniile pentru reducerea poluării.
Rolul educației în conștientizarea consecințelor poluării aerului și promovarea unui mediu sănătos
Într-o lume plină de aer murdar și substanțe toxice, educația ecologică este ca un supererou în pijamale care luptă împotriva poluării. Asociații, profesori și părinți se aliază pentru a învăța copiii să păstreze aerul proaspăt și curat. Prin implicarea părinților și a comunității, aceste asociații învață micuții să planteze copaci, să recicleze, să meargă pe bicicletă, etc. Copiii sunt viitorii cavaleri ai aerului curat și pot promova un mediu sănătos pentru toți.
Cum putem proteja copiii împotriva efectelor nocive ale poluării aerului?
Cu toată poluarea asta, copiii au nevoie de o „armură” pentru a-și păstra sănătatea. Purificatoarele de aer pot fi o soluție pentru interior, ele eliminând particulele nocive și transformând aerul într-o adiere proaspătă, ca un sărut de la o zână. Păcat că prețurile pentru ele și filtrele care trebuie schimbate la o anumită perioară sunt ca un sărut de zmeu.
De asemenea, părinții pot limita expunerea copiilor în zonele cu trafic intens sau zonele industriale (ca să-ți dau un exemplu: o fi zona Kiseleff drăguță, dar din cauza traficului poluarea este la nivel ridicat). Există o platformă care măsoară calitatea aerului, Aer Live.
Copiii noștri merită un aer curat și sănătos pentru a-și construi un viitor strălucit. Cum nu avem bază în guvern, aceste asociații și propriul nostru stil de viață sunt soluțiile pentru a reduce poluarea din zona în care trăim.