Locuind într-un apartament și lucrând la un birou, simt nevoia să ies din oraș în weekend. La pădure, la munte, undeva să nu mă mai simt îngrădită. Undeva fără poluare, fără claxoane. Așa că sâmbăta sau duminica, îi iau pe sus pe ai mei și ne transformăm într-un fel de car tras de un măgăruș (Luca pe numele său) căruia îi tot spunem ”hai, hăis, cea” și în loc de morcov îl momim cu acadea. Iar eu sunt fluierătorul șef, ca să ne facem auziți și să ținem ursul la distanță. Până acum am ales trasee montane ușoare, că să fie o experiență plăcută și pentru copil.
Pe măsură ce explorăm noi trasee, o să actualizez lista. Dacă ai și tu recomandări pe care vrei să ni le spui, dă-mi un mesaj și le adaug.
Trasee montane ușoare în România, numai bune pentru aventurile familiei tale
Tot visez la niște road trips ca să ajung la trasee prin Apuseni, dar la noi în familie sunt singura căreia îi place să se plimbe cu mașina. Așa că, până una-alta, ne aventurăm pe trasee montane ușoare aproape de București. Cel mai mult ne place să mergem prin pădure, suntem un trio de fluierători ca să nu ne mănânce ursul, echipați pestriț.
Trasee montane ușoare pe Valea Prahovei
Dacă pleci sâmbătă dimineața la 8.00, nu prinzi ambuteiaje spre Valea Prahovei. Noi sărim peste mic-dejun și cafea ca să ieșim mai repede din București. Facem pauză după o oră la o benzinărie: alimentăm, luăm câte un sandvici și cafea, respectiv cioco pentru Luca.
Trasee montane ușoare din Sinaia
Drumul Sinaia – Cota 1400 – Poiana Stânii: Este un traseu ușor, urmărești banda albastră. Mașina se poate parca la Furnica, pe lângă Mănăstirea Furnica sau la Castelul Peleș. Noi am făcut un mic ocol spre Stâncile Franz Joseph. A meritat, priveliștea e minunată.
Trasee montane ușoare din Bușteni
Gara Bușteni – Cabana Diham: Traseu ușor-mediu, pleci pe marcajul cu banda roșie până la Cabana Gura Diham și de acolo urmărești triunghiul albastru până la Șaua Baiului. Apoi se urmărește triunghiul galben până la Cabana Diham. Noi am mers cu mașina până la Cabana Gura Diham și am pornit traseul de acolo. Am făcut pauză la Cabana Șaua Diham.
Muchia Cenușie: un traseu ușor care pornește de la Cabana Diham, face legătura între două trasee cu cruce albastră și cruce galbenă. Face legătura între Cabana Diham și Poiana Frăsinetului. Din păcate s-a trezit unul să își facă o vilă de unde începe traseul, trebuie să te uiți după marcajul cruce albastră și urci de la cabană spre marginea pădurii, ca să ajungi la semn, apoi mergi pe cercul galben până întâlnești crucea galbenă – și te întorci la cabana Diham. 🙂
Trasee montane ușoare în județul Brașov
Zărnești – Prăpăstiile Zărnești: Un traseu ușor care pornește de la Fântâna lui Botorog, unde am și lăsat mașina. Mergi pe un drum forestier, cu pantă domoală, la un moment dat se îngustează, treci de barieră și intri pe traseu.
Echipamentul necesar pentru trasee montane ușoare cu copiii
Pentru drumeții cu copiii în sezonul de primăvară, vară și toamnă (iarna nu ne-am aventurat încă, ne-am limitat la săniuș), este esențial să aveți echipamentul potrivit. Vă trebuie îmbrăcăminte și încălțăminte adecvate, care să fie confortabile și respirabile, geci impermeabile, bocanci. Rucsacii/ghiozdanele trebuie să fie suficient de mari pentru a transporta toate necesitățile, inclusiv spray de căpușe/țânțari, ceva pentru protecție solară. Nu uita de gustări pentru drum și asigură-te că ai luat apă suficientă. Șervetelele umede și uscate sunt utile pentru curățenie, iar sacii de gunoi sunt esențiali pentru a păstra natura curată.
Pentru că trebuie să mai și mănânci, îți amintesc că am făcut și o listă cu restaurante child-friendly.