Într-o lume în care căutarea unui loc de muncă poate fi mai complicată decât un joc de puzzle, am avut plăcerea să discut cu Cristina Profeanu despre ce îi motivează cu adevărat pe angajați și ce sfaturi are pentru cei care își caută un loc de muncă.
Cristina este un specialist în comunicare și resurse umane, având competențe de formator acreditat și coach autorizat, ceea ce o face o resursă valoroasă atât pentru angajatori, cât și pentru angajați, în procesul de dezvoltare și adaptare pe piața muncii. Te invit să citești acest articol dacă ești în căutarea unui loc de muncă sau dacă ești de partea cealaltă a baricadei și cauți angajatul potrivit pentru compania ta.
Ce te motivează la locul de muncă?
O întrebare pe care mi-au pus-o mai demult prieteni, oameni de HR, încercând să mă ajute să îmi găsesc jobul mult dorit, undeva unde să „șed” mai mult de doi ani de zile. Ei bine, să enumeri și să listezi lucrurile care te motivează, te ajută și în timpul interviului să pui întrebările corecte și să decizi dacă acel post este făcut potrivit pentru necesitățile tale.
Ca să îți fie mai ușor, poți porni lista de la răspunsul Cristinei, când am întrebat-o ce îi motivează pe angajați la locul de muncă, din experiența ei:
Motivația angajaților diferă, desigur, de momentul vieții în care se află, însă sigur că sunt numitori comuni indiferent de situație. Nu știu dacă există un top sau este fix această ordine, însă le enumăr:
a. Flexibilitatea programului de lucru.
b. Mediul de lucru: persoanele cu care interacționează la birou, fie că sunt superiori sau colegi – angajații caută medii fără tensiune extra, în care comunicarea să fie transparentă și să existe, să nu aibă parte de toxicitate. Să fie ascultați, părerea lor să conteze.
c. Dezvoltarea profesională (să știe că au loc de creștere atât pe parte profesională, cât și financiară).
d. Salariul și beneficiile extra.
e. Distanța biroului față de casă.
f. Modalitatea de lucru hybrid/remote/de la birou (care deja intră la beneficii din 2024, modul de lucru remote sau hybrid).
Ce așteptări ai de la locul de muncă?
Odată stabilite lucrurile pe care ți le dorești de la angajator și clarifici în cadrul interviului dacă ți se pot oferi, cel mai probabil te aștepți ca ambele părți să onoreze ce și-au asumat să „livreze”. Cel puțin eu așa m-aș aștepta. Iată ce spune Cristina:
Așteptările față de angajatori sunt legate de claritatea taskurilor, organizarea în departament (să nu fie un haos organizațional și hei-rupuri), sunt legate de onestitate – angajatorii să își asume ce discută la interviurile de angajare, sunt legate de răbdare pentru a se adapta la noul job. Sunt mulți angajați care nu au parte de un proces corect de onboarding și nu dau rezultatele dorite în primele luni, dar este un cerc vicios.
Sfaturi pentru cei care caută loc de muncă
Am discutat cu prieteni care își caută locuri de muncă și m-au impresionat experiențele lor, cum primesc alerte că CV-urile lor sunt vizualizate, dar nu sunt contactați. Povestea se repetă la specialiști din diverse domenii, cu vechime de ani pe zile pe piața muncii. Așa că, am întrebat-o pe Cristina despre acest fenomen, iar răspunsul ei a fost:
Subiectul este mai complex decât atât. Vorbesc doar în numele meu, nu în numele tuturor recruiterilor externi sau interni. Depinde foarte mult cât de mult se potrivesc pe joburile respective. Poate sunt supracalificați și nu sunt contactați pentru că ar cere mai mult decât salariul care este în bugetul alocat. Sau sunt subcalificați. Sau au în CV pauze nemenționate, sau experiențe diverse, mixte, de unde nu rezultă ce anume își doresc și ce anume caută.
Sfatul meu pentru ei este să fie cât mai specifici în ceea ce își doresc și, dacă au o flexibilitate ridicată pe anumite aspecte (exemple: dacă este job de la birou sau nu), să menționeze în profilele lor sau în CV-urile pe care le încarcă.
Dar din experiența mea, pe anumite anunțuri, 70% dintre cei care aplică, din păcate, nu întrunesc cerințele de bază.
Dacă, spre exemplu, eu caut un analist de business cu experiență în bancă unde solicit 2 lucruri care sunt must-have (experiență în bancă cu utilizare SQL și instrumente BI), de nivel mid-level, adică 3 ani minim, pe mine asta mă interesează. Și voi contacta pe cei care au aceste competențe. Pentru că altfel, clientul o să refuze să îi vadă, indiferent cât de minunați sunt, și pierdem timpul reciproc.
Un recruiter nu poate contacta 200 de aplicanți sau 100 și să le spună de ce nu se califică. O să îi contacteze pe cei care se apropie cel mai mult de profil.
Deci, sfatul meu este să aplice acolo unde au șanse reale să se încadreze și, dacă nu sunt contactați, să nu fie dezamăgiți sau să își piardă nădejdea.
Ce psalmi se citesc pentru găsirea unui loc de muncă?
Conform Semrush, au loc aproximativ 480 de căutări pe lună despre ce psalmi se citesc pentru găsirea unui loc de muncă. M-am amuzat când am văzut asta. Am întrebat-o pe Cristina ce legătură are religia cu găsirea unui loc de muncă și ce le recomandă celor care caută un astfel de ajutor pentru găsirea unui job.
Referitor la religie, eu sunt o persoană credincioasă și sigur că te ajută și credința, dar nu cred că este suficient. Am întâlnit și eu persoane care nu au job de 4-6 luni sau chiar mai bine și am stat de vorbă cu ei. Din păcate, sunt foarte nișați și nu acceptă un job sub nivelul fostului job ca nivel salarial sau doresc tot remote, pentru că vin din multinațională (însă s-a cam dus era remote-ului) și așa mai departe.
Cred că ar fi util pentru ei să intre pe grupuri suport de angajări, să intre în contact cu cât mai mulți recruteri, să facă vizibil profilul lor open to work și să devină mai flexibili.
Evoluția tehnologiei și a inteligenței artificiale
Evoluția tehnologiei și avansul inteligenței artificiale vor schimba așteptările angajatorilor în următorii ani? Este o întrebare care stârnește neliniște și curiozitate în același timp. Așa că, am întrebat-o pe Cristina ce părere are despre acest subiect și cum vede ea impactul acestor schimbări.
Evoluția tehnologiei și AI-ul se întâmplă acum, totul devine mai accesibil financiar vorbind și mulți angajatori își vor optimiza multe din procese, dacă au mentalitatea upgradată la curentul actual. De la angajații actuali sau viitori angajați, au așteptări să se adapteze la acest val tehnologic și să fie deschiși la schimbări.
În concluzie, viitorul locurilor de muncă promite să fie plin de schimbări interesante și oportunități noi. Nu lăsa temerile legate de tehnologie să te descurajeze! Te invit să vizitezi cristinaprofeanu.ro, unde poți găsi joburi disponibile și resurse utile pe blog, care te pot ajuta în găsirea candidatului potrivit sau în găsirea unui loc de muncă.
Este important să clarifici ceea ce îți dorești și să pui întrebările corecte la interviu, pentru o relație profesională de succes.